Agrariërs over Groeien naar morgen

Als agrariër en ondernemer wil je vooruit. Maar vaak heb je het gevoel klem te zitten tussen bijvoorbeeld markt en overheid of tussen bank en burger. Perspectief is nodig en dat vraagt om een investering in duurzame landbouw. Steeds meer agrariërs maken zich klaar voor de toekomst. Wil je ook de volgende stap voor je bedrijf zetten? Er is een uitgebreid aanbod aan regelingen en ondersteuning. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige landbouw.

Voor Groeien naar morgen vertellen vijf agrariërs hun verhaal. In deze serie (video)portretten vertellen agrariërs over de concrete stappen die zij zetten op weg naar toekomstbestendige landbouw.

Joke Brinkman en haar man Jans, runnen een melkveehouderij in het Drentse Amen. Het bedrijf draait om de koeien en de gras- en maisproductie. Joke boert met oog voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. “We zijn vrijwel zelfvoorzienend met het voer. En ruilen onze grond uit met andere boeren. De ene keer staan er aardappels op, dan weer uien, of maïs. Dat is goed voor de bodemkwaliteit en dat levert ons uiteindelijk een eiwitrijk topproduct op. Goed voor de koe, de melk en het milieu. En goed voor onze portemonnee!”

Gevraagd naar haar liefde voor het Drentse landschap, zegt Joke: “Het maakt onderdeel uit van ons bedrijf. Er valt meer voordeel te halen uit samenwerking met natuurorganisaties. Zowel voor de natuur als voor ons bedrijf.  Want alleen ga je dan wel sneller. Samen kom je verder.”

Anco van der Bos is akkerbouwer in het Friese Holwerd. Samen met zijn vader Kees richt hij zich op het telen van pootaardappelen. “De grond is hier erg goed, dus we richten ons op kwaliteit. Op hoogwaardig pootgoed.” Volgens Anco klinkt dat eenvoudiger dan het is. “De productie is enorm gegroeid, we gaan de komende jaren tegen de grenzen aanlopen van wat de grond kan hebben. Daarom zijn we erg bezig met de bodem- en waterkwaliteit.”

Om de grond gezond te houden, zoekt Anco de samenwerking met boeren uit de buurt. “In de toekomst wil ik van een 1-op-3 rotatie naar een 1-op-4 rotatie. Dat je iets vaker een rustgewas inbouwt, waardoor je een optimale bodem krijgt. Zodat we goeie poot-aardappelen kunnen blijven leveren. En een goeie boterham blijven verdienen. Daar draait het natuurlijk allemaal om.”

Tim van der Mark is een jonge varkenshouder uit de Beemster. Hij runt het bedrijf samen met z’n ouders, maar wil het straks graag overnemen. Dat vraagt volgens Tim om een duidelijke visie. “Je moet steeds weer nieuwe uitdagingen pakken, je bedrijf blijven ontwikkelen en samenwerken met andere ondernemers. Dat is gewoon het mooiste wat er is. Daar ben ik ook ondernemer voor.” Gevraagd naar de overname van het bedrijf van z’n ouders, zegt Tim: “Dat is niet zomaar wat. Daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Op verschillende vlakken. Want je moet je ouders een keer uitkopen en daar komen spanningen bij kijken die je samen moet oplossen. Je hebt best wel wat geld nodig om het over te nemen en de nodige investeringen te doen. Daar ben je wel verantwoordelijk voor.”

Rudi Luimes heeft , samen met z’n broer en ouders, een akkerbouwbedrijf in Marknesse. Als perfectionist denkt Rudi continu in nieuwe oplossingen. Innovaties die zijn verdienmodel ten goede komen.  Het grootste ‘ding’ waar Rudi tegenaan loopt is dat de politiek en een deel van de samenleving niet meer het vertrouwen hebben dat de boer het beste voor heeft met alles. “Uiteindelijk kunnen wij onze boterham alleen verdienen als de opbrengsten goed zijn en we goed voor de grond zorgen. Daarvoor is samenwerking met collega-boeren heel belangrijk. Wij boeren hebben elkaar heel hard nodig, we moeten met elkaar sparren en informatie uitwisselen. In de sector zit kennis zat, die hoef je alleen nog maar op te halen.”

Melkveehouder Hendrik Spiker runt een bedrijf met ruim 300 koeien. Een bedrijf dat vraagt om gigantische investeringen, zonder dat dat direct geld oplevert. Hendrik doet z’n werk met plezier, maar maakt zich ook zorgen. “Als wij roofbouw op de grond doen, omdat wij te weinig mogen toedienen, dan komt het niet goed. Het is een grote zorg als daar te weinig begrip voor is en de boeren de schuld krijgen van alles. Maar zonder boeren komt er geen eten op tafel.” Volgens Hendrik moet je, als boer, een vooruitstrevende blik hebben en anders durven denken. “Ja, soms moet je bepaalde dingen uit handen kunnen geven of ergens een advies over inwinnen.” Daarom werkt hij met een onafhankelijk adviseur. Die kijkt anders tegen de dingen aan en helpt met de bedrijfsbegeleiding. Als Hendrik een vraag heeft, kan hij altijd bellen.

Regelingen, kennis en inspiratie

Wil je ook de volgende stap voor je bedrijf zetten? Er is een uitgebreid aanbod aan regelingen en ondersteuning. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige landbouw.