Omslag naar kringlooplandbouw - Juist nu!

Corona. Nu al het woord van het jaar. De impact die het op onze levens heeft is ongekend. Ondernemers die hun oogst moeten vernietigen, bedrijven staan enorm onder druk. Supermarkten en online winkels kregen echter pieken als nooit tevoren te verwerken en waren daar niet altijd op ingericht. Het bleek een enorme kans voor lokaal geproduceerd voedsel en de zogenaamde 'korte ketens'.

Daardoor staan een aantal initiatieven deze maanden nadrukkelijk in het zonnetje. Wij schreven er een verhaal over en benadrukken nog een aantal online bijeenkomsten en trainingen.

Er is ook ruimte voor een aantal ondernemers en hun  bedrijf.  Wij zijn heel trots dat we deze verhalen in beeld mogen brengen en hier kunnen delen.

Korte ketens: Deel van de oplossing

In de eerste weken van de afgekondigde Corona-maatregelen, kwamen een aantal initiatieven prominent in het nieuws dankzij hun actuele relevantie. Via vooral social media-kanalen werd Nederland attent gemaakt op lokale voedselproductie, leveranciers en processen.

Wij maakten een rondje langs diverse ondernemers in het verhaal 'De liefde voor lokale producten was nog nooit zo groot'.

De liefde voor lokale producten was nog nooit zo groot

Beeld: ©Eet het en beleef het

Bedrijfsreportages

Daar waar mogelijk trekken wij het land in, en soms nemen we dan onze videocamera mee. Zo hebben we vier prachtige bedrijfsreportages op het platform gezet die zeer de moeite van het kijken waard zijn:

“Geiten zijn verschrikkelijk nieuwsgierig, stronteigenwijs, en, eh, aanhankelijk,” zo begint geitenhouder Arie van den Bergh aan het antwoord op de vraag waarom hij zijn koeien inruilde voor geiten. Van den Bergh vertelt enthousiast over zijn dieren en zijn geitenboerderij De Molwaerd.

Het samenwerkingsverband 'De Heideboerderij' is een ander mooi voorbeeld van lokale processen en partijen, waarbij producten via korte ketens bij de consument terechtkomen. In dit portret vertellen de bakker en de melkveehouder hun deel van het verhaal.

Mooie plaatjes en kwalitatief hoogstaande zuivel, dat is Zuivelcoöperatie Dokkum, oftewel: Zuco Dokkum. Initiatiefnemer Hessel Jan Sinnige vertelt over wat ze zelf 'een regionale kringloop' noemen.

Visnetten uit Mongolië? Jazeker. Visser Dirk Kraak haalt speciaal jakleer uit het Aziatische land en maakt er netten van die veel minder schade toebrengen aan het bodemleven op de Noordzee. Hij vertelt hoe hij steeds meer aandacht en afzet krijgt.

Beeld: ©Bote Sape Schoorstra / Bote Sape Schoorstra

Locatie: Online

Ook voor bijeenkomsten, opleidingen en seminars zijn de ketens aanmerkelijk korter geworden. Samenkomen gaat niet, maar er is nog zoveel kennis te delen. Wat te doen? Online, uiteraard.

Zo is deze hele maand de cursus 'Kringlooplandbouw' beschikbaar, waarin in vier blokken wordt ingegaan op bijvoorbeeld het gebruik van data en het verdienmodel.

Ook Food Hub blijft in deze tijden, of zelfs júist nu, visie en expertise delen. In een reeks colleges nemen verschillende docenten je mee langs begrippen als voedseltransitie, kringlooplandbouw en de rol van voedsel in onze toekomstige, betere, wereld.

De Rode Hoed heeft haar eigen reeks, 'It's the food, my friend'. De in april nog uitgestelde 5e aflevering van deze reeks staat gepland op 9 juni en heeft als thema 'Op weg naar een fossielvrij en gezond voedselsysteem'.

Het volledig overzicht van de activiteitenagenda.