Omslag naar kringlooplandbouw - Pioniers

Pioniers zijn er in vele soorten en maten. En op allerlei (vak)gebied. De afgelopen anderhalf jaar zijn we hen op het platform kringlooplandbouw tegengekomen. In deze nieuwsbrief zetten we een aantal van hen in het zonnetje.

Onafhankelijk adviseur Jan Ottens

De vitaliteit, enthousiasme en gedrevenheid spat er vanaf. Jan Ottens ziet De Peel als het startpunt voor een landbouwrevolutie. Van akkerranden tot luzerne en van vogelnestjes tot tiny houses. Met dit laatste project doet hij momenteel mee aan een wedstrijd bij VPRO Tegenlicht, met de toepasselijke naam 'pioniers'. Kleine woningen, die niet alleen bijdragen aan het woningtekort, maar ook aan het inkomen van de boer in De Peel. Zelf vertelt hij er het volgende over:

Natuur als verbindend element

Jan Ottens
Beeld: ©Jan Ottens

Biologisch bloembollenkweker John Huiberts

John Huiberts is zijn tijd ver vooruit. Huiberts Bloembollen kan in no time volledig biologisch zijn, maar zoveel bollen krijgt hij niet kwijt. Het is de typische pionier: sneller dan zijn omgeving.

Een dagje op bezoek in Sint Maartensvlotbrug:

John Huiberts: pionieren zonder al teveel achterom te kijken

Huiberts Bloembollen
Beeld: ©Huiberts Bloembollen

Melkveehouder Annette Harberink

Het samenspel met rivier de IJssel, maakt van Natuurderij Keizersrande en haar beheerder, een pionier. Door op zoek te gaan naar waar water en land elkaar versterken, is Harberink erin geslaagd landbouw en natuur er samen beter uit te laten komen. Een voorbeeld waar we komende decennia heel veel aan kunnen gaan hebben.

In dit videoportret vertelt ze er alles over:

Boerin aan het water

Beeld: ©WUR

Zorg- en kippenboer Maureen van Ginhoven

De meeste twintigjarigen zijn nog niet bezig met concrete toekomstplannen, maar Maureen van Ginhoven wel. De Vlaamse beheert op het akkerbouwbedrijf van haar ouders een leghennenbedrijf met 54.000 vrije uitloophennen in combinatie met een zorgboerderij. Het is het combineren van rollen, kansen en inkomsten, die Van Ginhoven tot een voorbeeld maken, en niet alleen voor twintigjarigen.

Lees en wordt geïnspireerd:

20-jarige Vlaamse nieuwkomer bouwt stal voor 54.000 uitloophennen

Beeld: ©Agrio / Susan Rexwinkel

Akkerbouwer Peter Harry Mulder

In Groningen kent strokenteelt weinig geheimen meer. Hierover, maar ook over zijn liefde voor de vogels op en rond zijn land vertelt Peter Harry Mulder graag. Zijn bedrijf en dagelijks leven, staan in teken van leren. Van elkaar en van de natuur. Dat maakt Mulder de prefecte man om van te leren. Te beginnen bij het volgende verhaal:

Onderzoeken en leren op Boerderij Kloosterplaats

Beeld: ©Dagblad van het Noorden