Wil je de volgende stap voor je bedrijf zetten? Er is een uitgebreid aanbod aan regelingen en ondersteuning die kunnen helpen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige landbouw.
Financiële regelingen
SABE - Onafhankelijk advies op je erf
Wil je advies over het verduurzamen van je bedrijf? Met de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) kun je een voucher of subsidie aanvragen. Daarmee kan je bijvoorbeeld:
- een onafhankelijk adviseur op je bedrijf uitnodigen,
- samen met een groep agrariërs van elkaar leren over duurzame landbouw,
- een cursus volgen over bijvoorbeeld precisielandbouw of stikstof
Hulp bij het financieren van investeringen
Wil je omschakelen naar een stikstofarmere, meer extensieve en meer duurzame bedrijfsvoering? Het Omschakelprogramma Duurzame Landbouw kan je ondersteunen bij de financiering van de benodigde investeringen. Bekijk de mogelijkheden van het Investeringsfonds Duurzame Landbouw via het Nationaal Groenfonds.
Subsidies vanuit het GLB
Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is een Europese subsidieregeling voor verduurzaming van de landbouw. Deze subsidies kunnen je bijvoorbeeld ondersteunen als je duurzame investeringen wilt doen. Of aan nieuwe teelten wilt werken met collegaboeren, een korte keten op wilt zetten of wilt leren over precisie- en natuurinclusieve landbouw.
Meer informatie: Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2025 | RVO.nl
Natuurinclusief boeren via een agrarisch collectief
Als u deelneemt aan een agrarisch collectief kunt u een vergoeding krijgen voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Agrarische collectieven kunnen ANLb-subsidie aanvragen bij de provincie waarin hun gebied ligt. De subsidie is een samenwerking van provincies, waterschappen en het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Meer informatie: Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) | RVO.nl
Aan de slag met schoner en voldoende water
Wil je werken aan een betere bodem- en waterkwaliteit? Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een bottom-up aanpak, waarin boeren worden geïnspireerd, geïnformeerd en gefaciliteerd om op vrijwillige basis de juiste maatregelen te nemen voor schoon en voldoende grond- en oppervlaktewater en een betere bodem.
Meer informatie: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer - Samen werken aan schoon en voldoende water en een gezonde bodem
Meer leren
Online gids van Wageningen UR
Kringlooplandbouw is een manier om de landbouw toekomstbestendig te maken. In de online gids Kringlooplandbouw. De wetenschap en de boerderij lees je meer over (financiële) kansen, relevant onderzoek en ervaringen van boeren.
Kennis en praktijkervaring: Groen Kennisnet
Wil je meer kennis opdoen? Groen Kennisnet is het kennisplatform voor de groene sector. Met een Kennisbank met honderdduizenden digitale vrij toegankelijke kennisbronnen ontsluit Groen Kennisnet de grootste Nederlandstalige verzameling actuele en betrouwbare kennisbronnen voor de domeinen agri, voedsel en groen.
Voorbeelden van korte ketens
Wil je een kijkje achter de schermen van bijzondere korte keten-samenwerkingen in ons voedselsysteem? Lees het verslag van de Nationale Handelsmissie Korte Keten en reis in vier afleveringen door de twaalf provincies.