LNV subsidieert 1001ha kruidenrijk grasland

Melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland, kunnen vanaf deze week weer gebruikmaken van het project '1001ha'.

1001 hectare kruidenrijk grasland

Dankzij een subsidie van het ministerie van LNV wordt 1000 hectare extra kruidenrijk grasland gefaciliteerd. Goed voor ongeveer 300 deelnemende boeren.

Doel van de actie is het voor melkveehouders mogelijk maken te experimenteren met de omslag naar kruidenrijk grasland. Door de regeling kunnen boeren met korting verschillende zaden afnemen van leveranciers als Pure Graze of Barenbrug.

Er is het afgelopen jaar al voor 1500 hectare verkocht waarmee zo’n 750 ton kunstmest en 1500 ton CO2 is bespaard.

Aanleiding

Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten, en dat scheelt CO2 uitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

Urgenda, LTO en Pure Graze startten in het najaar 2020 een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Melkveehouders kunnen een ‘Saladebuffet*’ met 150 euro korting aanschaffen (dit is 50% korting voor gangbare melkveehouders, en 33% korting voor bioboeren), en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij.

De campagne slaat aan onder boeren en met behulp van vier provincies (Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen) en enkele grotere donaties van bedrijven (o.a Triodos Foundation en Patagonia) is er inmiddels voor 1265 hectare aan kruidenrijk mengsel verkocht en ingezaaid. De reden voor boeren om mee te doen verschilt: de ene doet het om beter bestendig te zijn tegen droogte, de ander voor de biodiversiteit of maatschappelijke erkenning.