Geslaagde eerste Landelijke Demodag Duurzame Landbouw

Op 9 oktober openden negentien Demobedrijven Duurzame Landbouw hun deuren voor ondernemers die bezig zijn met de duurzame toekomst van hun bedrijf. De Demobedrijven vertelden het aanwezige publiek het eerlijke verhaal over de kansen en uitdagingen bij duurzaam ondernemerschap. Met een opkomst van ruim 200 geïnteresseerden die in kleine groepen werden rondgeleid is De Groene Vonk zeker overgeslagen. Want: duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk! 

Demodag Tuinderij de Es
Beeld: ©Imagro
Rondleiding op Tuinderij de Es.

Kennis uitwisselen

Tijdens de Demodag konden bezoekers de demobedrijven het hemd van het lijf vragen. In kleine groepjes kregen ondernemers een rondleiding over het bedrijf. Daarbij werd door de demobedrijven stilgestaan bij zaken als het verdienmodel, hun continue zoektocht om verder te verduurzamen en hun ervaringen met wat wel of juist niet werkt. Er was ruimte voor allerlei vragen zoals: “Welke notensoort is het meest geschikt voor een Nederlands agroforestry systeem?” en “Hoe kom je aan de juiste kennis?” 

Boerderij Tussen de Hagen
Beeld: ©Imagro
Op melkveehouderij ‘Tussen de Hagen’ zijn voederhagen, fruitbomen, klein fruit en notenbomen aangeplant. Ron van Zandbrink vertelt wat zijn ervaring is met de verschillende bomen en struiken: “Het klein fruit is niet goed aangeslagen, mogelijk had het te weinig beschutting. We hebben ervaren dat de walnoot niet te nat kan staan, maar dat de tamme kastanje een stuk robuuster is”.

Van bodembiologie tot voedselhaag

Natuurlijk konden bezoekers ook verschillende maatregelen in praktijk zien. Zo kwam bij Campus Almkerk en bij bloembollenbedrijf Huiberts de Robot One in actie en bij melkveebedrijf Sprangers liep men tussen de Jersey Koeien in een bosrijke omgeving. “Je zou maar zo in de wei mogen staan als koe,” aldus een bezoeker. Tuinderij De Es uit Haaren en Natuurlijk Tomaat uit Dongen organiseerden een gezamenlijk programma waarin o.a. het bodemleven letterlijk onder de loep werd genomen. “De natuur heeft meestal de oplossing wel, maar niet in het tempo dat wij in de kas gewend zijn. Geduld en vertrouwen zijn daarom essentiële begrippen,” vertelt Alfons van den Hoek van Natuurlijk Tomaat. 

Demodag Sprangers
Beeld: ©Imagro
Via een zandpad lopen de jerseykoeien van Sjaak en Suzanne Sprangers uit Kaatsheuvel dagelijks naar het bos aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Op de open plek van 35 hectare vertelt Sjaak over hun biologische werkwijze, de kwatrijnstal en ‘natuuromgeven’ werken: “Duurzaamheid is ook gewoon de natuur z'n werk laten doen. Geef koeien de kans dingen te pakken waar ze behoefte aan hebben.”
Demodag Lucassen
Beeld: ©Imagro
Pieter en Marcel Lucassen werken al jaren aan de bodemgezondheid van hun percelen. Marcel laat hier zien dat door het gebruik van mycorrhiza het wortelstel van hun planten uitgebreider is. Ze benadrukken het belang van balans in de bodem omdat daarmee de weerstand van planten ook groter is. In de vaste planten markt is hun onderscheidend vermogen dan ook de kwaliteit van hun product.

De Groene Vonk

Onder de noemer De Groene Vonk: Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk bundelen de Demobedrijven hun krachten om hun verhaal over verduurzaming te delen met ondernemers uit alle sectoren. De deelnemende demobedrijven zijn divers; van melkveehouder tot tuinderij en van akkerbouwer tot boslandbouwer. Eén ding hebben zij allemaal gemeen: ze hebben stappen gezet richting duurzamere bedrijfsvoering en vertellen collega’s daar graag meer over. Zo ook Jan Willem Breukink van melkveebedrijf de IJsselvallei in Brummen:
“Het is altijd het gemakkelijkst om te doen wat alle anderen doen... maar niet noodzakelijkerwijs het meest bevredigend. Ik ben mezelf nu aan het verpoppen, maar ik weet nog niet zo goed waarin.”
 

Demodag IJsselvallei
Beeld: ©Imagro
Jan Willem Breukink van melkveehouderij de IJsselvallei laat op het beeldscherm zien wat hij onder de microscoop bekijkt, namelijk bacteriën die hij vond in een druppel mest. De mest bewaren ze onder zuurstofrijke omstandigheden, waardoor micro-organismen kunnen groeien. Hier kan het bodemleven weer van profiteren wanneer de dunne fractie wordt uitgereden op het land.

Ook op zoek naar de Groene Vonk?

De Landelijke Demodag gemist maar wel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die de demobedrijven doormaken? Er worden regelmatig activiteiten door de demobedrijven georganiseerd. Neem een kijkje in de agenda en bezoek een demobedrijf!

de Es demodag
Beeld: ©Imagro
Rondleiding bij Tuinderij de Es.