De groene vonk slaat over op eerste landelijke demodag

Maandag 9 oktober was de eerste keer dat alle Demobedrijven Duurzame Landbouw hun deuren openden. Zo’n 200 bezoekers hebben de Groene Vonk bedrijven het hemd van het lijf gevraagd. Wat opvalt is dat het eerlijke verhaal ondernemers inspireert én motiveert om zelf stappen te durven zetten.

Bodembiologie bij Tuinderij de Es
Beeld: ©Imagro
Bodembiologie bestuderen tijdens de rondleiding bij Tuinderij de Es.

“Toen wij zeven jaar geleden overschakelden van een gangbaar naar een biologisch tuinbouwbedrijf was het best lastig om informatie te vinden. We liepen echt tegen een muur op”, vertelt Alfons van den Hoek uit Dongen. “Dus we hebben altijd gezegd dat wij zelf graag anderen willen helpen bij dezelfde stappen”, vult zijn vrouw Henriëtte aan. Ook John Huibers uit Sint Maartensbrug moest alles zelf uitzoeken toen hij overging naar de biologisch teelt van zijn bloembollen. “Het is toch zonde van de centen als iemand dezelfde fouten maakt die wij gemaakt hebben”, vertelt John bevlogen, die tijdens de demodag dan ook heel bewust de dingen die bij hem fout gaan benoemt. Stappen in duurzaamheid zetten is niet per definitie overschakelen naar biologisch. Daar is Hans Vetketel een typisch voorbeeld van. “Ik implementeer elementen uit de biologische landbouw, maar wil ook juist laten zien dat je niet perse biologisch hoeft te worden om te verduurzamen”, vertelt melkveehouder Hans, die werkt met kruidenrijk grasland en de mestkwaliteit optimaliseert met magnesiumchloride.  

Demodag Aldo
Beeld: ©Imagro
Rondleiding bij Tuinbouwbedrijf Aldo.

Gerichte vragen stellen

“Het publiek is wezenlijk anders dan bij een open dag, waar mensen vooral voor de gezelligheid komen”, merkt Henriëtte tijdens de demodag. “De bezoekers hebben veel concrete vragen, bijvoorbeeld over ons voedselbos, maar ook over hoe wij de stap naar biologisch gemaakt hebben en wat onze gedachtegang is. En het werd ook echt over en weer ervaringen uitwisselen en met elkaar sparren, dus zeker niet alleen maar zenden”, aldus Henriëtte, die zelf weer tips kreeg voor de notenbomen. “Ik vind zo’n demodag ook een leuke manier om mijn netwerk te verbreden”, merkt Hans, die ziet dat zijn bezoekers erg nieuwsgierig waren naar de magnesiumchloride op zijn bedrijf. “En als je dan met elkaar letterlijk tussen het productieve kruidenrijke grasland staat, kan ik ook mijn strategie om te kijken naar kosten in plaats van liters melk goed uitleggen.” Ook John Huibers ging met zijn groep het land in. “Veel bollenkwekers zeggen dat mijn bedrijfsvoering niet kan, dat ik leef van subsidie. Maar als ze dan hier onze bollen zien, hebben ze er niets op aan te merken én zien ze dat het gewoon kan. Dat is ook wat ik wil bewijzen. Als je verduurzaamt kun je evengoed een gezonde bedrijfsvoering hebben”, aldus John, die veel interesse zag in zijn plantmachine en onkruidrobot.

Aldo demodag
Beeld: ©Imagro
Inleiding door Alfons van den Hoek tijdens de rondleiding bij Tuinbouwbedrijf Aldo.

Kwetsbaar en open verhaal

Het eerlijke verhaal, dat staat voorop bij de demobedrijven. “Ik vertelde over mijn te hoge natrium- en chloorgehalte in onze bladsapanalyses. En vervolgens stuurt iemand mij na de demodag nog even een berichtje, of dat wellicht door het brandnetelsap komt, waar veel natrium in zit. Dat vind ik echt leuk. Als je je kwetsbaar opstelt, dan hoor en leer je zelf ook veel meer dan wanneer je doet alsof je alles wel weet”, vertelt John. Dat merken Alfons en Henriëtte ook. “We zijn heel open en laten onze cijfers zien. We vinden het mooi om ons eigen verhaal te vertellen, maar dat doen we ook als het slecht gaat, want daardoor kom je weer mensen tegen die je verder kunnen helpen. Ons bedrijf met naast tuinbouw, het voedselbos, de kippenkar, recreatie en onze eigen winkel is niet zomaar te kopiëren, maar andere boeren kunnen daar wel elementen uit overnemen”, aldus Alfons. En dat laat maar weer zien waar de demodag voor bedoeld is: met een open en eerlijk verhaal agrarische ondernemers inspireren en motiveren om stappen te zetten in verduurzaming, met recht een groene vonk!

Demodag Sprangers
Beeld: ©Imagro
Via een zandpad lopen de jerseykoeien van Sjaak en Suzanne Sprangers uit Kaatsheuvel dagelijks naar het bos aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Op de open plek van 35 hectare vertelt Sjaak over hun biologische werkwijze, de kwatrijnstal en ‘natuuromgeven’ werken: “Duurzaamheid is ook gewoon de natuur z'n werk laten doen. Geef koeien de kans dingen te pakken waar ze behoefte aan hebben.”