Omslag naar kringlooplandbouw - Regels

Op het Platform Kringlooplandbouw zijn een aantal nieuwe praktijkverhalen gepubliceerd. Zoals dat van Freek van Leeuwen van Kaasboerderij De Vierhuizen en familiebedrijf Groot-Zevert uit Beltrum. Daarnaast is het binnenkort weer mogelijk om subsidie aan te vragen bij twee Sabe regelingen: Demonstratiebedrijven en Bedrijfsplanvouchers.

De Vierhuizen: Kaas maken en omgaan met regeldruk

Freek van Leeuwen laat zich niet vangen in termen als 'natuurinclusief', 'biologisch' of 'kringloop'. Hij doet wat hij denkt dat goed is voor zijn bedrijf en omgeving. En dan loop je tegen regels aan die (nog) niet zijn aangepast aan de huidige tijd.

Op Kaasboerderij De Vierhuizen gaan idealen en pragmatisme hand in hand

Beeld: ©Frank Heukels

Nieuwe openstellingen Sabe

Per 1 november gaan er twee nieuwe regelingen open onder de Sabe-paraplu: Sabe Demonstratiebedrijven en Sabe Bedrijfsplanvouchers.

De regeling Demonstratiebedrijven is een subsidie bedoeld voor boeren die de omslag naar duurzame landbouw al grotendeels achter de rug hebben en hun opgedane kennis willen delen met collega's.

Bedrijfsplanvouchers is juist voor de ondernemer die aan het begin van deze omslag staat en hulp zoekt bij het maken van een plan voor zijn of haar bedrijf. Ondersteuning van een ervaren adviseur kan hier goed bij helpen.

In een speciaal voor dit doel opgezet webinar hebben we met een aantal deskundigen de belangrijkste zaken besproken. Ook komen een aantal veelgestelde vragen voorbij.

Aanmelden kan vanaf 1 november 2021.

Demobedrijven
Beeld: ©LNV

Digestaat als motor achter experimenten met regels

Binnen de zogenaamde 'experimenteergebieden' wordt waar mogelijk gewerkt met aangepaste regels. Het vereist wel doorzettingsvermogen en samenwerking. Arjan Prinsen is bij Groot Zevert Vergisting een voorbeeld van hoe het beter kan.

Soms kunnen regels wijken voor vooruitgang

Beeld: ©Groot-Zevert

AgroProeftuin De Peel organiseert vier themadagen 'Boeren met kennis'

Boeren met kennis zijn de boeren met toekomst. In vier middagen maakt AgroProeftuin De Peel een aantal interessante thema's toegankelijk aan de hand van experts en passende locaties. Je kunt de sessies los, maar ook als reeks bezoeken.

Interesse? Meer informatie en 

AgroProeftuin De Peel komt met vier themadagen voor Boeren van de toekomst