Akkerbouwbedrijf Saalland, Wim en Marga (Flevopolder)
In de Flevopolder, ten zuiden van Lelystad, runnen Wim en Marga akkerbouwbedrijf Saalland. Wat begon als een gangbaar bedrijf van Marga’s ouders, is na overname in 2004 omgevormd tot een biodynamisch bedrijf waarin bodemgezondheid en biodiversiteit centraal staan. Op 60 hectare grond telen ze onder andere granen, uien, aardappelen, rode kool, kruiden en sojabonen; sinds vorig jaar is daar een proeftuin aan toegevoegd waarin wordt geëxperimenteerd met houtige gewassen.

Van gangbaar naar biodynamisch
De omschakeling begon in 2004, toen Wim en Marga onverwachts het bedrijf overnamen. “Een sprong in het diepe”, noemt Wim het. Stap voor stap werkten ze naar een duurzame bedrijfsvoering. Eerst werd de aandacht gericht op de kwaliteit van de bodem. Na 5 jaar is er gestopt met het ploegen, de grond werd zoveel mogelijk jaarrond bedekt met groenbemesters en intussen groeide het aantal geteelde gewassen. Ze kregen de conserveringslandbouw, waarin de bodem zo min mogelijk wordt verstoord, steeds beter onder de knie. Vanaf 2018 wordt er biologisch geboerd en snel volgde het Demeter certificaat. Sinds vorig jaar is een perceel ingericht als proeftuin met verschillende bomen en struiken om te verkennen of die als scheiding tussen de akkerbouwpercelen het landbouwsysteem kunnen versterken.
“Op een gegeven moment weet je genoeg; dan moet je het gewoon aan de slag gaan” - Wim Stegeman
Onderzoekend boeren
Wim studeerde in Wageningen, zijn onderzoekende houding is terug te zien op het bedrijf. Wanneer hij iets nieuws wilt toepassen, vergaart hij zoveel mogelijk kennis en benadert hij experts op het gebied, om te sparren over zijn nieuwe ideeën. Daarbij durft hij buiten de gebaande paden te treden: “Zonder risico’s is er geen avontuur. Je weet pas waar de grens ligt, wanneer je er overheen gaat”, zegt hij. Eén van die avonturen was de teelt van sojabonen, die meteen een publieksprijs ‘Bio product van het jaar’ won. Een mooie bijkomstigheid van deze teelt was het late zaaien, wat tijd geeft om de grond onkruidvrij te maken. Sojateelt pakte goed uit; maar er zijn ook gewassen geweest die minder goed uitpakten, zoals ‘resistente aardappelen’ die onvoldoende bleken te zijn. Zo wordt er continu geëxperimenteerd met verschillende gewassen, waarin Wim en Marga willen toewerken naar een stabiel systeem met teelt van goede kwaliteit.
Biodiversiteit is hierin een belangrijke pijler. Toen er een broedende veldleeuwerik werd ontdekt, besloten Wim en Marga het hele perceel ongemoeid te laten. Inmiddels zijn er twee vogelakkers ingericht.



Samenwerken in de regio
Saalland werkt actief samen met andere boeren en partijen in de buurt. Zo wordt stro ingebracht in de potstal van een melkveehouder en komt terug als ruige mest, en machines worden gedeeld met een kippenhouder. Wim en Marga zijn continu op zoek naar samenwerking met afnemers en zijn actief in provinciale netwerken, zoals Agroforestry Flevoland en landelijke netwerken, zoals die van truffel- en walnotenkwekers – twee niches waarmee sinds kort wordt geëxperimenteerd in de proeftuin. Daarnaast is het bedrijf een leerplek voor scholieren.
Demobedrijf met een boodschap
Als demonstratiebedrijf wil Saalland mede-agrariërs inspireren. Wim en Marga willen laten zien wat er mogelijk is, waarbij de boeren ontdekken wat bij hen past en waar ze energie van krijgen. Bij de start van iets nieuws, raadt Wim aan om voldoende kennis op te doen zodat je weet waar je aan begint. “En op een gegeven moment weet je genoeg; dan moet je het gewoon aan de slag gaan”. Zo bouwen Wim en Marga, met een nuchtere blik en een open houding, aan een divers, toekomstbestendig en gezond landbouwsysteem.
Meer weten over dit bedrijf? Bezoek de website.