Boeren in het Bos (Nijeberkoop)

Op de pionierende natuurboerderij Boeren in het Bos zoeken Richard en Mariska naar een nieuw evenwicht tussen landbouw, natuur en dierenwelzijn. Met een holistische en regeneratieve blik bouwen zij aan een landbouwsysteem waarin alles samenhangt en elkaar versterkt. Hun missie: een duurzame voedselketen die werkt voor mens, dier en aarde – én economisch haalbaar blijft.

Beeld: ©Boeren in het Bos

In het bos

VOF Boeren in het Bos startte in 2019 op landgoed Boschhoeve in Nijeberkoop, gelegen in zuidoost Friesland. De mogelijkheid om op het landgoed te gaan ondernemen, gaf ook de ruimte om niet alleen bestaande natuur te beheren met vee, maar ook nieuwe natuur ‘te maken’ op agrarische gronden. Door veel geleidelijke overgangen aan te leggen tussen wei, bos, akker, water en andere elementen worden verschillende habitats gecreeërd voor flora en fauna. De Schotse Hooglander en Angus runderen op het bedrijf zijn geschikt zijn voor natuurlijke begrazing in bos- en natuurgebieden.

Wat onze natuurboerderij uniek maakt, is de integrale visie. Alles is met alles verbonden. - Richard van Pelt

Een levend systeem

De boerderij van Richard en Mariska is méér dan een stuk grond met dieren. Het is een levend ecosysteem waarin agroforestry, een zelfoogst groentetuin, kippen, varkens en runderen elkaar aanvullen. Zo experimenteren ze onder andere met natuurlijke mestverwerking, het inzetten van kippen in de moestuin en het benutten van hulpbronnen op een slimme manier – zoals mulchen met hooi van de natuurgebieden die worden gepacht of het beperken van transport door alles lokaal te verwerken. Energie wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen en het gebruik van blauwe diesel voor trekkers.

Beeld: ©Boeren in het Bos

Van idealisme naar impact

Wat Richard en Mariska drijft, is een diepgeworteld ideaal: het landbouwsysteem moet anders. Minder uitputting, meer regeneratie. In hun werkwijze zijn waarnemen, meten, ruiken en kijken net zo belangrijk als cijfers. Ze zien in de praktijk hoe hun weilanden elk jaar verbeteren, bijvoorbeeld door een betere waterdoorlatendheid.

Pionieren betekent ook leren van tegenslagen. Tegelijkertijd blijven Richard en Mariska  zich ontwikkelen. De zelfoogsttuin is een voorbeeld: dit startte als abonnement voor groentenpakketen, nu is er meer keuzevrijheid via vrije zelfoogst. Ook wordt er volop ontwikkeld met het verwerken van groenten tot kimchi en andere producten, die lokaal verkocht worden in de boerderijwinkel, maar ook online in zowel Nederland als België.

Een plek om te leren én te delen

Wat deze natuurboerderij uniek maakt, is de integrale visie. Alles is met alles verbonden. Die visie wordt actief gedeeld via het opleidingscentrum: een fysieke én online plek waar workshops, cursussen en webinars worden georganiseerd. Van kippen humaan slachten tot het opzetten van een eigen regeneratieve boerderij; allerlei thema’s komen aan bod. De bezoekers variëren van jonge kinderen tot gevestigde ondernemers. Verder wordt een opleiding ‘Regeneratieve boerderij opzetten’ aangeboden door Boeren in het Bos. In de zomer wordt deze opleiding afgesloten met een driedaags weekend op de boerderij.

De boerderij groeit – niet alleen in impact, maar ook in team. Met meer medewerkers komt er ruimte voor reflectie en verdere professionalisering, zonder de warme, persoonlijke sfeer te verliezen.

Maak kennis met dit demobedrijf

Meer weten over de duurzame maatregelen van natuurboerderij Boeren in het Bos, bekijk dan https://www.boereninhetbos.nl/