Burgerboerderij de Patrijs (Groot Dochteren)
In het buurtschap Groot Dochteren, Gelderland, ligt Burgerboerderij de Patrijs. Johannes Regelink en Joanne Malotaux runnen hier, met behulp van een enthousiast team, een gemengd natuurinclusief bedrijf met 70 melkkoeien, een stuk akkerbouw, boerderijwinkel en eigen zuivel- en kaasmakerij. Daarnaast heeft de Patrijs vijf verslokalen, waar burgers hun boodschappen kunnen doen: lokaal, ecologisch verantwoord en seizoensgebonden. De Patrijs zet zich in voor gezond eten en herstel van bodem en biodiversiteit.

De Patrijs
De boerderij heeft zijn naam te danken aan de patrijs; een plattelandsvogel die zich thuis voelt in een kleinschalig afwisselend landschap. Deze vogel past dan ook goed bij de vorm van landbouw die Johannes en Joanne willen bedrijven. Op burgerboerderij de Patrijs wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen, met ruimte voor houtwallen, ruige randjes en kleinschalige, gevarieerde akkers en graslanden. Op het bedrijf worden vogels, planten, nachtvlinders, regenwormen, dagvlinders, libellen en hommels gemonitord. Zo wordt in de gaten gehouden welke ontwikkeling de biodiversiteit op het bedrijf doormaakt.
"We proberen de koeien zoveel mogelijk met Nederlandse reststromen te voeren. Elk jaar zijn de reststromen anders en er moet dus secuur worden afgewogen welke nutriënten daar voor de koeien in zitten." - Johannes Regelink
Circulair werken
Naast oog voor biodiversiteit en landschap, zetten Johannes en Joanne zich ook in voor circulariteit, door de koeien zoveel mogelijk met Nederlandse reststromen te voeren. Zo worden er bijvoorbeeld maiskorrelpulp, bietenpulp en krulerwt door het rantsoen gemengd. Dat betekent voor zowel de bedrijfsvoering als de koeien enig aanpassingsvermogen. Elk jaar zijn de reststromen anders en er moet dus secuur worden afgewogen welke nutriënten daar voor de koeien in zitten. De Holsteiner koeien die het bedrijf overnam van de vorige eigenaar konden niet allemaal even goed omgaan met die variatie in het voer. Daarom wordt er nu ook ingekruist met MRIJ koeien. Bovendien is dit een dubbeldoel koe, die dus ook weer lokaal vlees oplevert.

Lokale boodschappen
De boerderij zoekt actief de verbinding op met burgers in de omgeving. Er zijn er veel vrijwilligers die bijdrage leveren op het bedrijf. “De vrijwilligers werken in teams; het kaasteam, het technische team, het financiële team, etc. We realiseren ons dat mensen ons iets brengen, maar zelf ook wat komen halen; denk bijvoorbeeld aan een sociaal netwerk. Daar spelen we dan ook op in”. Als rustpunt langs het Pieterpad is er daarnaast veel aanloop in de boerderijwinkel. Verder worden de producten van de Patrijs en van andere ondernemers uit de omgeving in nog vier andere verslokalen verkocht. Dit zijn zelfbedieningswinkels, waar leden zeven dagen per week, 24 uur per dag, hun boodschappen kunnen doen, dankzij gebruik van een app. Daarnaast biedt de Patrijs KaasAandelen aan; met dit kaasabonnement krijgen abonnees elke maand één of meerdere stukken rauwmelkse kaas thuisgestuurd.
Uitwisseling
Als demobedrijf laat de Patrijs graag aan collega’s zien hoe burgerbetrokkenheid ervoor kan zorgen dat je als bedrijf kan verduurzamen. Het is belangrijk om de burger mee te nemen in je verhaal, om de meerprijs van een product te duiden.
Coöperatie Burgerboeren
De Patrijs maakt deel uit van de coöperatie Burgerboeren. Binnen de coöperatie zijn zes burgerboerderijen actief. Drie daarvan zijn demobedrijf: de Patrijs, Oosterwold en de Biesterhof.
De Burgerboerderij in praktijk zien? Bezoek de website van De Patrijs en plan een bezoek!