Melkveebedrijf Groot Steinfort (Joppe)
Op boerderij Groot Steinfort, gelegen in het Achterhoekse Joppe, is Erik Smale de 6e generatie boer van zijn familie. Erik runt een melkveebedrijf met 175 melkkoeien en 90 stuks jongvee, zelf gefokt vanuit een mix van rassen zoals Holstein, Brown Swiss, Maas-Rijn-IJsselvee en Fleckvieh, resulterend in een bonte mix van kleuren in de stal. De 100 ha grond van het bedrijf wordt onder andere gebruikt voor productie van eigen voer – mais, bieten, stokboon en erwten – en agrarisch natuurbeheer.

Geen hokjesdenken
Erik is een pragmatische boer die zijn bedrijf met een nuchtere en oplossingsgerichte benadering runt. Stempels zoals ‘regeneratief’ of ‘natuurinclusief’ gebruikt Erik liever niet: “Ik wil laten zien dat alles wat tegenwoordig heel hip is, eigenlijk heel normaal en logisch is”. Hij wilt liever niet in hokjes worden geplaatst: “Ik ben gewoon boer, en dan ben je natuurlijkerwijs bezig met het welzijn van de dieren, de bodem en de natuur”. De focus ligt niet op melkproductie per koe, maar op het totaalplaatje: gezonde koeien, gezonde voeding en gezonde bodem – wat resulteert in en goed functionerend systeem waarbij de kengetallen van de KringloopWijzer groen kleuren.
"Je hoeft niet altijd te streven naar verandering. Soms kun je ook simpelweg erkennen dat wat je doet al goed is." - Erik Smale
Niet creatief, wel vindingrijk
Sinds de overname van het bedrijf in 2019 heeft Erik veel kennis opgedaan en gebruikt om het bedrijf te optimaliseren, maar wezenlijk is er niet veel veranderd. De grootste verandering is misschien wel de grotere focus op voerkwaliteit. Zo ontwikkelde hij zelf een apparaat om voederbieten te verwerken. “Creatief ben ik niet, wel vindingrijk: ik zie altijd ruimte voor oplossingen”. Over de jaren durfde hij steeds meer te luisteren naar zijn eigen intuïtie, en hij schroomt niet om een tikkeltje eigenwijs te zijn. Zo investeerde hij – tegen alle adviezen in - niet in een automatische drinkautomaat voor zijn kalveren, maar bouwde hij zelf een constructie waarbij kalveren ongelimiteerd koude melk kunnen drinken – en het werkt super. Zijn nuchtere instelling is ook in andere dingen terug te zien in zijn bedrijf: protocollen zijn er bewust niet. “Het moet zó overduidelijk zijn wat er moet gebeuren, dat je alles maar één keer hoeft uit te leggen aan medewerkers. En ik moet het zelf ook allemaal elke dag kunnen doen, foutloos”.

Een frisse blik
Ruimte in het hoofd creëren om met een frisse blik naar het eigen bedrijf te kunnen kijken – dat is wat Erik als demoboer hoopt over te brengen op andere boeren. “En daarbij hoef je niet altijd te streven naar verandering, maar kun je soms ook simpelweg erkennen dat wat je doet al goed is.” Uiteindelijk is elke boer en elk bedrijf anders. “Je moet doen wat bij je past. Als boeren op dat vlak meer vertrouwen krijgen, zou dat mooi zijn”. Volgens Erik is het vooral de instelling die het verschil kan maken. “Je zorgen maken is de verkeerde kant op dromen… Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt en denk ook zeker niet dat je het allemaal zelf moet doen”.
