Nieuwe vindingen komen in strips altijd met een groots ‘Eureka-moment’ tot stand. In het echte leven is het meestal een proces, soms toevallig, soms per ongeluk, altijd het gevolg van doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. Zo ook bij Green Meteor, dat onderzoekt of en hoe we de bodem onder zonnepanelen ook nog kunnen gebruiken om er een gewas onder te telen.
Het begon allemaal met het bedrijf Meteor Systems, dat vanaf 1996 irrigatiesystemen maakt voor in kassen. Vanaf 2000 wordt doorgeschakeld naar teeltgoten, met name gericht op de teelt van tomaten, die op deze manier op hoogte en met hergebruikt water kunnen worden bewerkt. Rond 2010 ontwikkelt men ‘folietunneltjes’ of ‘foliekapjes’ voor aardbeien en frambozen. “Een aantal jaar geleden (2018 - red) kwamen we in een gesprek met een energieleverancier en een ondernemer die constructiemateriaal levert heel toevallig uit op dit idee,” vertelt directeur en mede-eigenaar Erik van Nieuwenhuijzen. En wat is dat idee? De bodem onder zonnepanelen bruikbaar maken voor de teelt van gewassen. Duurzame energie opwekken en tegelijkertijd kunnen telen. Dat klinkt een stuk simpeler dan het is.
Pilot
Maar de mannen gaan aan het werk. Creativiteit, een plan en hun contacten met kwekers eindigen met een pilot. Energiebedrijf Engie en Groen Leven leveren kennis en technologie. De proefopstellingen staan in het Limburgse Horst en Lierop. Er wordt in drie lagen gewerkt: bloemenmengsel, blauwe bessen en zonnepanelen. Zo wordt dezelfde vierkante meter bodem drie keer gebruikt.
Het bloemenmengsel wordt gebruikt voor het gezond houden van de bodem en insecten. Dus zeer positief voor de biodiversiteit en zo hoeft er geen gras worden gebruikt. “De eerste twee jaar waren het vooral plannen van de projectontwikkelaar, maar inmiddels komen kwekers zelf met vragen, ideeën en initiatieven. Geweldig om te zien,” vertelt Van Nieuwenhuijzen.
Opbrengsten
De verschillende pilots, inderdaad meervoud inmiddels, draaien nog niet lang genoeg om al een exact beeld van de inkomsten te hebben, vooral omdat er veel variabelen zijn. De zonnepanelen gaan dertig jaar mee. Normaal worden de gewassen beschermd door plasticfolie wat zo’n 5 jaar meegaat en daarna vervangen moet worden. Daarnaast is er de afwisseling in de gewassen. “Verschillende ondergronden en beplanting, bijvoorbeeld. Aardbeien, blauwe bessen en frambozen hebben we tot nu toe geteeld. Het eerste jaar was gericht op metadata. Ook worden er elke week door de universiteiten van Wageningen en Leuven monsters afgenomen. Alles is in beeld,” legt Van Nieuwenhuijzen uit. Veel geleerd wordt er in de tussentijd al wel. “De aardbeien lijken iets meer licht nodig te hebben dan de andere gewassen. Desondanks blijven de resultaten goed. De frambozen en blauwe bessen zien er zelfs erg goed uit.”
In december 2021 worden de resultaten onderzocht. Dat betekent voor nu dat er gestaag wordt doorgewerkt aan de pilots. Er draaien er momenteel vier, van ongeveer tweeduizend vierkante meter elk, in Horst en in de omgeving van Helmond.
Publicatiedatum op deze site: 24 november 2021
Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.