Een frisse blik

Melkveehouder Hendrik Spiker runt een bedrijf met ruim 300 koeien. Een bedrijf dat vraagt om gigantische investeringen, zonder dat dat direct geld oplevert.

Hendrik doet z’n werk met plezier, maar maakt zich ook zorgen. “Als wij roofbouw op de grond doen, omdat wij te weinig mogen toedienen, dan komt het niet goed. Het is een grote zorg als daar te weinig begrip voor is en de boeren de schuld krijgen van alles. Maar zonder boeren komt er geen eten op tafel.”

Volgens Hendrik moet je, als boer, een vooruitstrevende blik hebben en anders durven denken. “Ja, soms moet je bepaalde dingen uit handen kunnen geven of ergens een advies over inwinnen.” Daarom werkt hij met een onafhankelijk adviseur. Die kijkt anders tegen de dingen aan en helpt met de bedrijfsbegeleiding. Als Hendrik een vraag heeft, kan hij altijd bellen.

Wil je ook de volgende stap voor je bedrijf zetten? Bekijk het aanbod aan regelingen en ondersteuning.

Wil je advies het verduurzamen van je bedrijf? Wil je meer leren over omschakelen naar extensieve, natuurinclusieve, kringloop- of biologische landbouw? Met de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) kun je een voucher of subsidie aanvragen.