Boerderij Koningshoeve (Spaarnwoude)
Een groene buffer in het drukste stukje Nederland. Dat bij het boeren in recreatiegebied Spaarnwoude, gelegen tussen Amsterdam en Haarlem, een belangrijke rol in natuurbeheer en -behoud komt kijken, vindt Gertjan van Tunen een mooie en belangrijke verantwoordelijkheid. Hij is bedrijfsleider van biologisch zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve, dat als demobedrijf nauw samenwerkt met Hoeve Kazan.
Met bijna 300 hectare natuurrijke grond, door de Koningshoeve via het recreatieschap Spaarnwoude gepacht van Staatsbosbeheer, spreekt Gertjan met recht van een groene buffer. Hier houdt het bedrijf 225 zoogkoeien en jongvee van het limousin-ras. Dat er vanuit het Recreatieschap veel nadruk ligt op natuurbeheer, past Gertjan goed. “Door natuurinclusief en biologisch te boeren willen wij bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit van het recreatiegebied. Wist je dat dit één van de meest weidenvogelrijke gebieden van Nederland is?”
Weidevogels voorop
Gertjan besteedt dan ook veel aandacht aan weidevogelbeheer en het landschap. “Om de veenweidegrond en de dieren te beschermen”, legt hij uit. “Dat begint al vroeg in het voorjaar; we bemesten het land vóórdat vogels als de scholekster, kieviet, grutto en tureluur in de weilanden gaan nestelen. Vrijwilligers zoeken de nesten op en plaatsen nestbeschermers om vertrapping door koeien te voorkomen. Ook de maaidatum stellen we uit, zodat we niet tijdens de broedperiode hoeven te maaien.” Met goed slootkantbeheer werkt de Koningshoeve daarnaast aan een betere waterhuishouding en biodiversiteit, door bijvoorbeeld de slootkanten en het aanliggende land te baggeren.
“Door natuurinclusief en biologisch te boeren willen wij bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit van het recreatiegebied." - Gertjan van Tunen
Natuurbeherende koeien
“Doordat we door het intensieve weidevogelbeheer ouder en minder voedzaam gras hebben, viel de keuze op limousin-koeien”, vervolgt Gertjan. “Het zijn robuuste dieren die hier erg goed op presteren.” Ook voor de dieren, die dus een sleutelrol spelen in het natuurbeheer van de Koningshoeve, wordt goed gezorgd. “Ze lopen het hele voorjaar en de zomer, en bij mooi weer ook in het najaar, buiten. In de winter verblijven ze in semi-open stallen, speciaal afgestemd op de limousinekoeien en hun natuurlijke gedrag.”
Praktijkoplossingen
Gertjan werkt niet alleen met zijn koeien samen aan natuurbeheer. De Koningshoeve speelt een actieve rol in het vergaren en delen van kennis rondom rendabele en duurzame landbouw. De bijna 300 hectare die het bedrijf beheert bieden daarin flexibiliteit. “Door de schaalgrootte heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld nieuwe kruiden of machines op een aantal hectare te testen. Ook vergaren we in onze samenwerking met het Recreatieschap veel kennis omtrent de wet- en regelgeving.”
Als demobedrijf bundelt de Koningshoeve de krachten met collega Hoeve Kazan. Op de bijeenkomsten die zij samen organiseren, deelt Gertjan graag voorbeelden en kennis uit de praktijk. “Door je eigen uitdagingen en successen met anderen te delen, kan ieder er zijn voordeel mee doen in de eigen bedrijfsvoering.”