Rundveehouderij Hoeve Kazan, Saskia en John Joha (Nieuwveen)
Ze schreef het plan voor haar ideale duurzame landbouwbedrijf op de HAS in Dronten, als afstudeerproject. Na een aantal jaren in de la werd het plan in 2003 eindelijk werkelijkheid. Saskia Joha startte met haar man John Hoeve Kazan: een biologische boerderij waarin werken met de natuur en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. In samenwerking met zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve zijn zij een demobedrijf.
Eén hectare grond en wat huurland, vier koeien, vijf schapen en een hokje met vriezer als boerderijwinkel. Het vormgeven van hun grote ambities begon voor Saskia en John met kleine stappen. Sindsdien hebben zij het bedrijf geleidelijk uitgebouwd. “Met bij iedere stap een sterke focus op duurzaamheid en natuurinclusieve landbouw”, vertelt Saskia. “Inmiddels lopen er 70 limousin-koeien – onze ‘herkauwende landschapsherstellers’ – rond op ruim 22 hectare eigen grond, en werken we als bedrijf nog steeds nauw samen met de natuur en samenleving.”
Regeneratief bouwplan
Hoeve Kazan zet in op regeneratieve landbouw. “Voor ons betekent dit dat je met jouw grondgebruik de aarde opbouwt in plaats van afbreekt, zodat toekomstige generaties hier ook weer gebruik van kunnen maken.” Graslandbeheer speelt hierin een belangrijke rol. “We zaaien gebiedseigen kruiden, voeren geen mais of andere externe eiwitten en passen stripgrazen toe, waarbij koeien steeds op een klein stuk vers gras grazen in plaats van onbeperkte toegang tot grote percelen. Dat bevordert de bodemconditie en biodiversiteit, én het biedt de koeien een gezond dieet.” Dat dierenwelzijn hoog in het vaandel staat, is ook terug te zien in de volledig houten roundhouse-stal.
"Voor ons betekent regeneratieve landbouw dat je met jouw grondgebruik de aarde opbouwt in plaats van afbreekt, zodat toekomstige generaties hier ook weer gebruik van kunnen maken." - Saskia Joha
Roundhouse: een rustig feestje
“De stal biedt veel licht en ruimte, waardoor de dieren minder stress ervaren en bezoekers eenvoudig langs kunnen lopen zonder hen te verstoren”, vertelt Saskia enthousiast. “Het is bijzonder hoeveel contact je met de dieren hebt. Koeien die zich willen laten aaien komen vanzelf, en de rest heeft ruimte om zich terug te trekken. Het is een rustig feestje!” De stal werkt met een potstalsysteem, waarbij stro en mest worden samengeperst tot een vruchtbare compostlaag. “Die dient dan later weer als bodemverbeteraar”, licht Saskia toe.
Korte keten voor vlees én kennis
Saskia en John delen hun duurzame ontwikkelingen graag met de buitenwereld. Via de eigen boerderijwinkel bijvoorbeeld, waar het vlees van hun limousin-koeien rechtstreeks aan de consument wordt verkocht. En via het beleefpad op het erf, waar bezoekers via informatieve borden over natuurbeheer en duurzame landbouw meer leren over de impact van hun voedselkeuzes. “Onze klantenkring is erg divers”, zegt Saskia. “Van mensen die komen voor de biologische certificering, de lokale herkomst of kwaliteit van het vlees, tot mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat we hier doen.”
Als demobedrijf deelt Saskia haar kennis ook graag met mede-boeren. “We organiseren bijeenkomsten met de Koningshoeve, waarbij het op ons erf onder meer gaat over de korte keten, financieringsvraagstukken, kruidenland en regeneratieve landbouw. Door het samen met de Koningshoeve te doen, bundelen we de krachten en trekken we de kennisdeling breder én centraler. Zo willen we voorkomen dat boeren door alle bijeenkomsten door de bomen het bos niet meer zien.”