JUB Holland (Noordwijkerhout)
JUB Holland is een familiebedrijf met een rijke historie die teruggaat tot 1910. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Wat begon als een gemengd landbouwbedrijf, groeide uit tot een gespecialiseerd handelsbedrijf met een eigen kwekerij. JUB Holland behoort tot de weinige bedrijven in de sector die naast de handel ook nog een eigen teelt van tulpen en narcissen onderhoudt. Door deze combinatie weten ze precies wat er speelt in de markt en blijven ze vooroplopen in ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.

Van kwekerij tot eindgebruiker
JUB Holland bedient een breed scala aan klanten. Ongeveer 40% van de afzet is gericht op Nederland en België, terwijl 60% naar de rest van Europa gaat. Ze leveren bloembollen aan tuincentra, zowel rechtstreeks als via importeurs, en voorzien hoveniers, tuinarchitecten en parken van bloembollen. Daarnaast hebben ze zich gespecialiseerd in machinale aanplantprojecten, waarbij kleine trekkers met plantmachines worden ingezet om bloembollen in bermen en andere openbare ruimtes te planten.

Duurzaamheid als speerpunt
Duurzaamheid is al jaren een kernwaarde binnen JUB Holland. In samenwerking met Heem ontwikkelden ze het ‘Bonte Berm’-concept, waarin bloembollen worden gecombineerd met kruiden. Deze combinatie zorgt dat stuifmeel beschikbaar is in het vroege voorjaar. Zodra de bloembollen zijn uitgebloeid, nemen de kruiden het over, waardoor een biodiverse en langdurig bloeiende berm ontstaat.
De kwekerij van JUB Holland is al sinds de jaren ‘90 in het bezit van MPS-certificaten en speelde in 2017 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het ‘On the way to PlanetProof’-certificaat voor bloembollen. Hoewel er nog geen speciefieke vraag is voor ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerde bloembollen, blijven ze zelf overtuigd van het belang ervan en zetten ze jaarlijks nieuwe stappen om hun teelt te verduurzamen en emissies te verminderen.
“We willen laten zien dat verduurzaming haalbaar is. Het gaat niet altijd zonder uitdagingen, maar we geloven dat dit de juiste weg is voor de toekomst van de sector.”
Innovatie en onderzoek
JUB Holland investeert veel in onderzoek en praktijkproeven. Zo werken ze samen met Delphy en Wageningen University & Research om methoden te ontwikkelen die de teelt milieuvriendelijker maken. Een voorbeeld hiervan is het heetstoken van narcissen om stengelaal te bestrijden. De warme lucht is een alternatief voor warm water, omdat via water ook gemakkelijk de sporen van de Fusarium-schimmel worden verspreid. Na succesvolle kleinschalige proeven wordt nu onderzocht of deze techniek op grote schaal kan worden toegepast.
Daarnaast is geëxperimenteerd met ijzerzand in drains om fosfaatuitspoeling te verminderen. In samenwerking met Deltares werd onderzocht hoe effectief deze methode is door het fosfaatgehalte in watermonsters te meten. Uit de resultaten blijkt een reductie van 30% tot 60% in fosfaatuitspoeling. Een andere innovatieve aanpak is het afdekken van proefvelden met houtvezel, waardoor onkruidgroei wordt onderdrukt zonder herbiciden te gebruiken. Dit past binnen de bredere ambitie van JUB Holland om duurzame teelten te realiseren, zonder direct volledig biologisch te worden.
Daarnaast participeert JUB Holland in veredelingsbedrijf Remarkable Tulips waar nieuwe tulpensoorten worden ontwikkeld. De laatste jaren wordt hierbij onder andere ingezet op virusresistentie, waardoor in de nabije toekomst minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.

Samenwerken voor een duurzamere sector
JUB Holland zet zich in voor regionale verduurzaming en nam deel aan het pilotproject Regiocertificering met 14 andere telers om duurzamere teeltmethoden te ontwikkelen en milieuproblemen in de regio aan te pakken. Dit initiatief maakt deel uit van een breder programma binnen het programma landelijke gebied van Zuid-Holland.
Rondom het bedrijf wordt ook veel aandacht besteed aan ecologisch beheer. Twee sloten worden volgens ecologische principes onderhouden en in samenwerking met agrarische natuurverenigingen zijn struiken aangeplant om patrijzen en andere dieren te ondersteunen. Daarnaast ontwikkelden ze samen met Cruydt Hoeck een meerjarig bloemenmengsel dat luizen op natuurlijke wijze moet tegengaan om virusoverdracht in tulpen te bestrijden. Dit is echter nog een experiment en natuurlijke luisbestrijding zal komende jaren nog verder onderzocht moeten worden, o.a. omdat de tulpen eerder bloeien dan de kruiden.
Een demobedrijf met een missie
JUB Holland wil als demobedrijf andere bedrijven inspireren door kennis te delen. Hiervoor worden jaarlijks studiedagen en demonstratievelden georganiseerd waar innovatieve technieken en duurzame alternatieven worden gepresenteerd.
De komende jaren hopen ze verdere stappen te zetten in verduurzaming en andere telers te motiveren om hetzelfde te doen. Voor JUB Holland is succes niet alleen een kwestie van bedrijfsvoering, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid.