De Melkbrouwerij: een andere manier van boeren

Iets ten westen van het dorp Lettele runnen Rick en Arjuna Huis in ’t Veld De Melkbrouwerij. Toen Rick als zesde generatie de boerderij overnam, besloot hij het samen met zijn vrouw Arjuna helemaal anders aan te pakken. Er werden allerlei stappen ondernomen om de boerderij biologisch te maken. Zo gebruiken Rick en Arjuna de mest van de koeien als voeding voor de grond en worden er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. De koeien mogen zelf weten wanneer ze binnen of buiten staan en hun leefgebied heeft ook een stukje bos waar ze zich kunnen terugtrekken. Een deel van de melk verwerken Rick en Arjuna zelf tot echte melk, karnemelk, kefir, yoghurt en boerenboter. Deze producten worden verkocht aan particulieren en lokale winkels, zou houden ze te keten kort.

De Melkbrouwerij 5
Beeld: ©De Melkbrouwerij

Vier en een half jaar geleden namen Rick en Arjuna de boerderij over van de ouders van Rick. Rick was net klaar met de kunstacademie en Arjuna met het conservatorium. Het idee om te gaan boeren was er helemaal niet. Rick: ‘We waren beide geïnteresseerd in voedsel, zo lazen we vaak verpakkingen van voedingsmiddelen om te zien wat er in zat. Toen er geen opvolger was voor het bedrijf van mijn ouders, gingen er toch wat radertjes draaien. Eerst hebben we onderzocht of het overnemen van de boerderij wel iets voor ons zou zijn en hoe we dit zouden vormgeven. Want als we het bedrijf zouden overnemen, zouden we het wel doen op een manier die bij ons en bij het landschap past. Dit is uiteindelijk ook zo gebeurd.’

Wat zijn de belangrijkste stappen die jullie hebben gezet richting kringlooplandbouw?

‘In de 4,5 jaar dat we nu bezig zijn hebben we heel wat stappen gezet richting een duurzame veehouderij. Zo boeren wij nu biologisch en gebruiken we veel minder fossiele brandstoffen. Ook zijn we begonnen met het zelf verwerken en verkopen van een deel van onze melk. Dit om de keten een stuk korter te maken en de relatie tussen stad en platteland te verbeteren. We hebben gekozen voor dubbel doel koeien, die zowel voor de melk als voor het vlees worden gebruikt.’

Rick: ’Extra stappen voor het milieu, de natuur en de omgeving leveren vrijwel geen extra inkomsten op. Het ontmoedigd ons niet om onze dromen waar te maken, we doen er alleen iets langer over.’

De Melkbrouwerij 1 - 2
Beeld: ©Rick Huis in 't Veld

Komen jullie obstakels tegen op de weg naar kringlooplandbouw?

‘Ja. We hebben veel idealistische ideeën, die economisch gezien nog niet mogelijk zijn. We zouden bijvoorbeeld graag zelf al het voer en strooisel voor onze koeien verbouwen. Om dit te kunnen doen hebben we meer grond nodig. Maar met de huidige grondprijs kunnen we dit niet op brengen. Veel van de stappen die we zetten die bevorderlijk zijn voor het milieu, de natuur en de omgeving leveren vrijwel geen extra inkomsten op. Maar dat ontmoedigt ons niet om onze dromen waar te maken, we doen er alleen iets langer over.’

De Melkbrouwerij 3
Beeld: ©De Melkbrouwerij

Hoe ziet jullie droomboerderij eruit?

‘Onze droomboerderij is helemaal zelfvoorzienend en vrij van fossiele brandstoffen. Al het voer voor onze dieren produceren wij zelf. Al onze producten zetten wij zelf af aan de omgeving en onze afzet is divers. Dus niet alleen maar zuivel of vlees, maar ook andere producten zoals noten, fruit en eieren. Het mooiste zou zijn als dit samen met meer mensen uit de omgeving zouden kunnen doen. Zo kunnen we samen de kringloop sluiten. Zo zal er een nuttig, kleinschalig en natuurrijk landschap ontstaan, waar naast mensen en het vee ook wilde planten en dieren zich thuis voelen.’ We hopen dan andere te kunnen laten zien dat deze manier van boeren rendabel is.’ Aldus Rick.

De Melkbrouwerij 2
Beeld: ©De Melkbrouwerij

De toekomstplannen van De Melkbrouwerij staan uitgebreid omschreven op papier. ‘We willen de boerderij in de toekomst nog natuurvriendelijker maken en ooit hopen wij onze droomboerderij te kunnen realiseren. De eerste stappen zijn al in volle gang. Komend najaar zal er 1 hectare aan eetbare houtwallen worden aangeplant.’

Publicatiedatum op deze site: 30 september 2019

Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.