Boerin Heleen zorgt voor verbinding

Heleen en Rogier Lansink wonen samen met hun vier kinderen in Haaksbergen. Op het erf van hun boerderij staat de melktapperij. Uit deze tap kunnen mensen elke dag zelf verse melk tappen. Hiermee hopen Heleen en Rogier meer verbinding te krijgen met mensen uit de stad en kortere ketens te kunnen realiseren. Daarnaast is Heleen druk met het delen van haar verhalen en ervaringen als boerin. Heleen deelt niet alleen de mooie verhalen over het boerenleven, maar ook de moeilijkheden. Want door ook dat deel van het verhaal te belichten, krijgen mensen meer binding met het boerenland.

Heleen Lansink in de melktapperij
Beeld: ©De melktapperij
Heleen Lansink

Het verhaal van Heleen begint in Emmen. Daar groeide ze op, studeerde in Zwolle en deed ze tien keer per week aan topsport. Toen ontmoette ze Rogier. Ze wist dat Rogier boer was en ze fantaseerde over een toekomst op de boerderij met hem. Lekker veel ruimte, een plek om haar hobby schilderen te kunnen uitoefenen en ze fantaseerde over een mooie moestuin. Na haar intrek op de boerderij bleek het toch allemaal iets minder romantisch dan Heleen zich had voorgesteld. Het boerenleven was hard werken, maar desondanks genoot ze er van. 

Naast het werken op de boerderij had Heleen een baan als docent. Maar na de komst van hun eerste kindje besloot ze te stoppen met werk buiten de deur en helemaal voor het boerenbedrijf te gaan. Dit was een enorme stap voor haar. ‘Daar zat ik dan, thuis op de boerderij. Ik ontdekte dingen waar ik vooraf nooit over na had gedacht. Iets simpels, als bijvoorbeeld boodschappen doen in de supermarkt kostte al veel tijd. Nadat ik eenmaal opgeschoond in de supermarkt stond, was ik snel drie kwartier verder. Mijn hele leven was veranderd.’

Keerpunt

In 2016 kwam voor hen het keerpunt. Zij en Rogier hadden het plezier in het boeren verloren. De nadelige regelgeving, het langdurig werken onder de kostprijs en de maatschappelijke druk eiste zijn tol. ‘Het omslagpunt voor ons was op het moment dat één van de kinderen vroeg om een ijsje en dat één van de andere kinderen zei: dat kan niet want de melkprijzen zijn laag. Dat was voor ons het moment waarop wij dachten, dit moet anders.’

Provincie Overijssel organiseerde een inspiratie reis voor de boeren uit hun provincie, Heleen was (samen met haar man) een van de deelnemers. Heleen: 'Ik ging op reis om onder andere te ontdekken wat ons gelukkig zou kunnen maken als boer. Tijdens het reizen ontdekte ik hoe belangrijk het is om mensen mee te laten kijken in het bedrijf en ze te laten zien wat voor goed werk je als boer eigenlijk doet. En dat we daar energie van krijgen, het past bij ons.’ Deze conclusie resulteerde in 2017 de opening van de Melktapperij. De deurbel naar het boeren verhaal.

Familie Lansink tussen de koeien
Beeld: ©De Melktapperij
Familie Lansink tussen de koeien
De melktap
Beeld: ©De Melktapperij

De melktap

Heleen ontdekte ook dat het belangrijk is om als boer je verhaal te vertellen. Heleen: ‘Een boer doet zulk fantastisch werk, maar dit wordt vrijwel nooit gedeeld. Dat verhaal mag best vaker vertelt worden. Maar ook moeilijkheden in het boerenleven moeten worden gedeeld, want heel veel mensen hebben geen idee met wat voor moeilijkheden wij te maken hebben. Door ook dit te delen zorg je pas echt voor verbinding.’ Heleen vertelt haar verhalen in een online blog, op social media en je kunt haar inhuren.

Moeilijkheden

Een van de moeilijkheden waar Heleen en Rogier tegenaan lopen is dat alle risico’s direct bij de boer op het bordje terecht komen. ‘Het klimaat verandert, door toedoen van de mens. Daardoor is Nederland een stuk droger geworden. Door de droogte hebben we al twee jaar geen opbrengst en we weten nu al dat dit de komende twee jaar van invloed is op ons inkomen. We hebben dit met z’n allen veroorzaakt, maar wij zijn diegene die daar nu de lasten voor moeten dragen. Dat is iets wat heel veel mensen zich niet realiseren.’ Vertelt Heleen.

Droogte op het land van familie Lansink
Beeld: ©Natalie Hoogervorst
Schade van de droogte goed te zien

Nuffieldbeurs

In 2019 heeft Heleen een Nuffield beurs ontvangen. Deze beurs is er voor individuen die worden gezien als toekomstig leiders in de agrarische sector. Heleen was één van de zeven boeren die werd toegelaten. Met deze beurs kan Heleen verre landen bereizen op zoek naar nieuwe manieren van ondernemen. Met als persoonlijke topic de rol van de boerin op het erf in tijden van verandering.

Koeien van familie Lansink
Beeld: ©Natalie Hoogervorst

Publicatiedatum op deze site: 30 september 2019

Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.