Koppert Cress, gezond, duurzaam en leerzaam

Koppert Cress is een glastuinbouwbedrijf uit Monster dat gespecialiseerd is in ‘cressen’, zaailingen van unieke planten. De cressen hebben allemaal een eigen smaak, geur of uiterlijk en worden gebruikt door chef-koks over de hele wereld. Naast smaak focust Koppert Cress zich vooral op gezondheid en duurzaamheid dat zie je overal in het bedrijf terugkomen.

Een tijd geleden liet Koppert Cress een CO2-scan uitvoeren om inzicht te krijgen in het CO2-verbruik. Daaruit bleek dat het verwarmen en koelen van de kas en de verpakkingen van de cressen de meeste CO2 verbruikten. ‘Daarom besloot Koppert Cress zich daarop te focussen.’ Aldus Tara Vester van Koppert Cress.

Om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken (die CO2-uitstoot veroorzaken) maakt Koppert Cress gebruik van een Warmte Koude-opslag om de kas te verwarmen en te koelen.

kas Koppert Cress
Beeld: ©LNV / Natalie Hoogervorst

Hoe werkt een Warmte Koude-opslag

Ongeveer 170 meter diep in de grond zitten twee waterreservoirs. Een reservoir is gevuld met koud water van 6-8 °C en de ander met warm water van ongeveer 40°C. In de zomer wordt de kas gekoeld met het koude water uit het reservoir. Het koude water wordt omgezet in koude lucht dat via grote witte pijpen de kas in wordt geblazen. Ook stroomt er koud water door de led-armaturen in de kas om deze te koelen. Warm water wordt in de zomer geoogst voor de winter. Dit gebeurt op verschillende manieren. Het koude water wat gebruikt wordt om de kas te koelen, warmt op en kan vervolgens weer worden opgeslagen in de warmteopslag. Ook heeft Koppert Cress speciale warmtematten op het dak liggen. In de zomer vangen deze zonnecollectoren warmte op van de zon om het water in de warmwaterbron te verwarmen. In de winter wordt dit warme water gebruikt om de koude kas te verwarmen.

Normaal gesproken mag er alleen water van 25°C worden teruggepompt in een reservoir. Maar Koppert Cress werkt mee aan een praktijkpilot waardoor ze toestemming hebben om water met een temperatuur van 40°C terug te pompen.

Door de Warmte Koude-opslag is Koppert Cress een stuk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Tara: ‘Ons doel is om een positieve voetafdruk achter te laten. Zolang wij CO2 verbruiken, gaat dit niet. Dus willen we in de toekomst helemaal vrij zijn van fossiele brandstoffen. Daarom gaan we gebruik maken van aardwarmte. Samen met een aantal andere tuinbouwbedrijven uit de omgeving zijn we bezig met het realiseren van een geothermische bron. ‘

Blauwe bakjes Koppert Cress
Beeld: ©LNV / Natalie Hoogervorst
De herkenbare blauwe bakjes van Koppert Cress

Lastige opgave

Het verduurzamen van de verpakkingen van Koppert Cress heeft een hoge prioriteit. Tara laat de opvallende, blauwe verpakking zien. ‘De verpakking wordt samen met het product verkocht en wat er dan mee gebeurt, is aan de koper. Maar ondanks dat, voelen we ons daar toch wel verantwoordelijk voor. Daarom doen we er alles aan om deze verpakking zo duurzaam mogelijk te maken.’

De verpakking bestaat uit blauwe, plastic bakjes en een kartonnen verpakking daaromheen om de bakjes bij elkaar te houden en netjes te kunnen vervoeren. De blauwe bakjes worden het gehele teelproces gebruikt. De plantjes groeien vanaf het zaadje in het bakje en als ze groot genoeg zijn, worden ze met bakje verkocht. De kok kan de cressen zelf uit het bakje knippen als hij deze gaat gebruiken. Zo blijven ze het langst vers. Maar plastic is niet erg duurzaam. Daarom ging Koppert Cress op zoek naar een alternatief. ‘We hebben meer dan 40 alternatieve materialen getest als vervanging van het plastic bakje, maar niets werkte. Biologisch afbreekbare varianten, begonnen al met de afbraak tijdens het productieproces. En omdat het product direct van uit het bakje gegeten wordt, moet het aan een hoop kwaliteitseisen voldoen.’ Aldus Tara.  

Waarom recyclen ze bakjes niet gewoon? Dat zit iets ingewikkelder in elkaar. De cressen gaan over de hele wereld en om ze weer terug te halen voor hergebruik zou niet echt duurzaam zijn. Het gaat om een eenmalige verpakking die prima kan worden verwerkt met het lokale kunststofafval.

Uiteindelijk koos Koppert Cress ervoor om de verpakkingen zo dun mogelijk te maken om zo min mogelijk plastic te hoeven gebruiken.

Tara: ‘Over elke keuze in het bedrijf wordt bewust nagedacht. Dat delen we ook met anderen door rondleidingen te geven aan iedereen die het wil zien. Van basisschoolklassen tot mensen uit het bedrijfsleven. Zo kunnen we naast cressen kweken, ook een educatieve rol vervullen en mensen iets leren over duurzaamheid en gezondheid.’

machineruimte Koppert Cress
Beeld: ©LNV / Natalie Hoogervorst
De machinekamer

Publicatiedatum op deze site: 8 november 2019

Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.