Tuinbouwbedrijf mts Lucassen (Afferden)

Pieter en Marcel Lucassen zijn derde generatie agrariërs op hun bedrijf in Afferden. Ze zijn al jaren bezig met het verduurzamen van de bedrijfsvoering.  “Ik ben op een hele andere manier naar de bodem gaan kijken.”

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.

In 1920 is de opa van Pieter op deze plaats begonnen met een gemengd bedrijf. Het bedrijf heeft zich doorontwikkeld tot een vaste plantenkwekerij waar nu meer dan 800 verschillende soorten geteeld worden.

Op het bedrijf zijn ze al jaren bezig met verduurzamen . De kennis hierover delen ze met collega’s, burgers, ambtenaren en studenten. Ook voor de komende jaren willen Pieter en Marcel deze proactieve en informerende rol voortzetten. Als demobedrijf willen ze nog meer activiteiten organiseren en kennisdeling verder professionaliseren.

Bodemanalyse

Pieter zag in de jaren ‘90 de grond langzaam verschralen. Via een adviseur kwam hij toen in aanraking met de Kinsey-Albrecht methode. “We hebben toen grondmonsters opgestuurd naar Amerika voor analyse op de bodembalans, dat was echt een eye-opener”, vertelt Pieter. “Ik ben toen op een hele andere manier naar de bodem gaan kijken.” Waar ze vroeger aaltjes bestreden door de bodem te ontsmetten, gebruiken ze nu monsters om te bepalen welke planten er als rustgewas geplant moeten worden om de aaltjes de kop in te drukken. Soms staan er wel twee jaar rustgewassen op een perceel voordat er weer drie jaar planten op worden geteeld. Het is een risico dat ze nemen. Want als er één ‘quarantaine aaltje’ gevonden wordt in een bestelling voor het buitenland, moet hij zijn hele veld ruimen. Toch kiezen ze hiervoor. “Ik wil niet dat mijn personeel tussen de bestrijdingsmiddelen moet werken, dat zou ik ook niet voor mijn kinderen willen” stelt Pieter.

Ooit zijn ze uit pure noodzaak begonnen om de verschraling van de bodem tegen te gaan met een investering van 2.5 cent per plant extra. Die investering brengt vandaag de dag 5 cent per plant op.

Insecticide en fungicide

Op het bedrijf worden ook geen insecticiden gebruikt. “Doordat we zo veel verschillende soorten planten hebben, is het hier een walhalla voor insecten en andere dieren. En die verzorgen de natuurlijke plaagbestrijding voor ons” licht Pieter toe. Om het bodemleven op orde te krijgen en te houden gebruiken ze mycorrhiza. Dit is een schimmelmix die de spoorelementen in de bodem beschikbaar maakt voor de plant, die dat zelf niet kan. Vanaf het moment dat ze dit zijn gaan gebruiken liep de schimmel op planten terug. Dit geldt ook voor de planten die uit de bewaarcel kwamen. “Ze kwamen er perfect uit” vertelt Pieter, “er zitten nu meer inhoudsstoffen in de plant waardoor de plant weerbaarder is en schimmel geen kans meer krijgt.”

Opbrengsten
Dat de planten van Maatschap Lucassen gezonder en weerbaarder zijn bleef niet onopgemerkt.  “Klanten willen onze planten heel graag hebben. We moeten ze nu echt eerlijk verdelen onder de klanten”, lacht Pieter. Ooit zijn ze uit pure noodzaak begonnen de verschraling van de bodem tegen te gaan met een investering van 2.5 cent per plant extra. Die investering brengt vandaag de dag 5 cent per plant op. “Een prima investering dacht ik zo” laat Pieter weten. “De kennis die wij hebben delen we graag als demobedrijf. Als je zorgt dat de bodem goed in orde is, betaalt de investering zichzelf terug.”

Maak kennis met dit demobedrijf

Meer weten over de duurzame maatregelen van Boerderij tussen de Hagen? Ga naar de website van dit bedrijf.

Maak kennis met andere demobedrijven

Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.