Melkveehouderij Hillekens Hoeve, fam Verhulst (Etten-Leur)

Als zevende generatie zijn Jack met zijn vrouw Annelies, dochter Maartje en schoonzoon Henri actief in de melkveehouderij. In 2007 is het bedrijf naar een andere locatie verhuisd en hebben ze natuur nadrukkelijk in hun bedrijfsvoering ingepast. Ook is de keuze gemaakt om biologisch te worden, natuurinclusief te werken en zelfs agroforestry een plekje te geven op het bedrijf.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.

Jack merkte dat als je niet plankgas gaat in de landbouw, je economisch gezien niet meedoet. “Je komt economisch onder druk te staan. Ik had zelf veel motivatie om naar biologisch over te schakelen en met een lagere milieubelasting te ondernemen”, vertelt hij. Als demobedrijf wil Jack kennis bieden aan boeren die biologisch en natuurinclusief willen boeren. “Met mijn ervaringen op technisch, praktisch en financieel gebied, wil ik boeren helpen met het zoeken naar toekomstperspectief in de landbouw, met name voor de jonge generatie.”

“De grootste barrière bij anders boeren is de sociale factor. Als je uit de kudde stapt, sta je alleen.”

Speciale melkstroom A2A2

De melk van de familie Verhulst werd in 2021 per jaar twee maanden als A2A2-melk gecertificeerd verkocht. Dit is een specifieke melkstroom, die vooral in Azië wordt geleverd voor mensen die lactose- en eiwitintolerant zijn. "We zochten naar een manier om meerwaarde toe te voegen aan onze melk, A2 melk is daar een duidelijke kans voor”, vertelt Jack. Sinds vorig jaar kan de A2A2-melk twee maanden per jaar worden verkocht, maar de ondernemer hoopt dat dit spoedig het hele jaar rond verkocht kan worden. “Met zelf verzuivelde producten die wekelijks geproduceerd en verkocht worden gebeurt dit al wel, maar het mooiste zou zijn als we alle melk in Nederland kunnen verkopen, maar de Nederlandse markt is hier nog niet groot genoeg voor. Nederlandse consumenten blijven vooral naar de prijs kijken in plaats van de kwaliteit.”

Technisch en financieel in balans

“De grootste barrière bij anders boeren is de sociale factor. Als je uit de kudde stapt, sta je alleen.” Het kostte Jack ongeveer 8 jaar om van gangbaar naar biologisch naar natuurinclusief met gedeeltelijk agroforestry te gaan. “Het moet financieel en technisch in balans zijn." Door de eigenwijsheid van Jack is het bedrijf op het punt waar het nu is, maar de stappen naar extensieve, biologische landbouw werden door de bank niet als zeer kansrijk beoordeeld. “Ik snap heel goed dat andere boeren de stap niet aan durven. Ik vind daarom dat de regelgeving simpeler moet, en dat boeren die het anders doen bepaalde vrijstellingen krijgen”, bepleit Jack.

Eerste tip

‘Durf het anders te doen’ is de eerste tip van Jack voor agrariërs die duurzame maatregelen willen treffen. “Zaai wat diverse grassen in, durf geen of minder kunstmest te strooien. De natuur neemt het dan langzaam over, maar dat heeft een paar jaar nodig. En ga in gesprek met boeren die al gestart zijn."

Maak kennis met andere demobedrijven

Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.

Maak kennis met dit demobedrijf

Meer weten over de duurzame maatregelen van de Hillekens Hoeve? Kijk op de website van dit bedrijf.