Demobedrijven in Noord-Brabant

Er zijn veel manieren om jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Maar wat past er nu bij jou als ondernemer? 

De Demobedrijven Duurzame Landbouw zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Op hun bedrijf laten de ondernemers jou zien hoe ze dit hebben aangepakt en welke stappen ze nog willen nemen. Laat je inspireren door een eerlijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf. 

Maak kennis met de demobedrijven in Noord-Brabant.

Tuinbouwbedrijf Aldo

“Van origine zijn we een glastuinbouw bedrijf, maar we hebben de afgelopen tijd ingezet op verbreding, en dit houdt eigenlijk nergens op voor ons.” Zo omschrijft Alfons zijn bedrijf Aldo B.V., dat is opgezet door zijn opa. Uiteindelijk hebben Alfons en Henriëtte, naast de kas, 4,5 hectare land omgetoverd tot een waar biodivers paradijs met onder andere een voedselbos, agroforestry en een kippenkar.

Pixelfarming Campus Almkerk

Campus Almkerk is geen conventioneel landbouwbedrijf, maar houdt zich sinds de oprichting in 2016 volledig bezig met het toepassen van duurzame landbouwprincipes. In het gebruik van Pixelfarming als teeltsysteem met behulp van slimme software en robotica is Campus Almkerk een absolute voorloper.

Tuinderij De Es

Op Tuinderij de Es wordt al 40 jaar met succes een grote diversiteit aan biologische producten geteeld. Ondernemers Bart Pijnenburg en Danielle de Winter begonnen ongeveer 15 jaar geleden samen de zoektocht naar een eigen bedrijf. Ze namen Tuinderij de Es over, en zetten dat naar hun hand.

Melkveehouderij Sprangers

Sjaak en Suzanne Sprangers melken 62 jerseykoeien op biologische wijze aan de rand van het Noord-Brabantse park Loonse en Drunense duinen. “Wij willen laten zien dat natuur en melkveehouderij heel goed samen gaan”.

Melkveehouderij De Annahoeve

Grenzend aan natuurgebied Ter Heide ligt de boerderij en boerderijwinkel van Paul en Ingrid Hazenberg, met 100 melkkoeien en 50 jongvee. Pauls opa startte hier de agrarische onderneming in de jaren ‘30. Paul en Ingrid richten zich op een natuurinclusieve boerderij, en dat  willen ze bereiken door kringlooplandbouw toe te passen. Diverse maatregelen gericht op biodiversiteit, landschap en bodem- en waterkwaliteit zijn al geïmplementeerd op het bedrijf.

Melkveebedrijf Combee

Samen melken ze 95 melkkoeien en bijbehorend jongvee in het Brabantse landschap. Het bedrijf beheert 31 hectare reguliere pacht en een kleine 17 hectare natuurinclusieve pacht. Eigen zuivelverwerking is reeds coöperatief opgepakt met Duingoed kaas en de bouw van een speciale Kwatrijnstal is bijna afgrond. Kortom, veel actie om het bedrijf toekomstbestendig in te richten voor en door Bart.

Melkveebedrijf Hillekens Hoeve

Als zevende generatie zijn Jack met zijn vrouw Annelies, dochter Maartje en schoonzoon Henri actief in de melkveehouderij. In 2007 is het bedrijf naar een andere locatie verhuisd en hebben ze natuur nadrukkelijk in hun bedrijfsvoering ingepast. Ook is de keuze gemaakt om biologisch te worden, natuurinclusief te werken en zelfs agroforestry een plekje te geven op het bedrijf.

Varkenshouderij Stal van de Toekomst (Valkenswaard)

Hans geeft aan dat er gemiddeld 600 varkens minder aanwezig zijn op het bedrijf in vergelijking met andere gangbare varkensbedrijven. Toch wordt er onder de streep beter verdiend. Met verschillende integrale maatregelen wil Hans een voorbeeld zijn voor collega’s en laten zien hoe de varkenssector er in de toekomst uit kan zien.

Bekijk alle demobedrijven per sector

Wil je zoeken naar een demobedrijf in jouw sector?