Demobedrijven in Noord-Holland

Er zijn veel manieren om jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Maar wat past er nu bij jou als ondernemer? 

De Demobedrijven Duurzame Landbouw zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Op hun bedrijf laten de ondernemers jou zien hoe ze dit hebben aangepakt en welke stappen ze nog willen nemen. Laat je inspireren door een eerlijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf. 

Maak kennis met de demobedrijven in Noord-Holland.

Bloembollenbedrijf Huiberts (Sint Maartensbrug)

Jarenlang waren John en Johanna Huiberts gangbare bollentelers. Na een tijdje begonnen ze te twijfelen. ‘Kan dit nog zo verder?' In 2014 zijn ze gestart met het telen van bloembollen op biologische wijze. Nu zien ze veel resultaten. “Het is erg lastig voor bollentelers om naar biologisch om te schakelen. Ook door de vele adviseurs in de sector die vertellen hoe het moet”, licht John toe. “Met het financiële belang dat de adviseurs hebben, zullen ze meestal adviseren bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere middelen aan te schaffen.”

Melkveebedrijf De Groene Griffioen (Weesp)

Boerderij De Groene Griffioen is een bedrijf dat veel zaken net iets anders aanpakt. Idealistische ondernemers Wendela en Boy Griffioen hebben er vanaf 2009 alles aan gedaan om op het bedrijf boer en burger dichter bij elkaar te brengen, kringlopen beter te sluiten en een verdienmodel te creëren van hun duurzame manier van ondernemen. "Juist de problemen die de we op deze route zijn tegengekomen, en hebben overwonnen, willen we als demobedrijf met collega boeren delen door bedrijfsbezoeken, verdiepende lezingen en workshops."

Tuinbouwbedrijf Appelman Vegetables (Stompetoren)

“Appelman Vegetables is hét bedrijf dat kennis kan delen” vertelt Ulko, netwerkbegeleider van het demobedrijf. “Doorgaans is een koolbedrijf gespecialiseerd in of bloemkool of broccoli, of sluitkool of spruiten. Op dit bedrijf doen we het anders, en worden broccoli, sluitkool en bloemkool gecombineerd geteeld.” En dat gebeurt allemaal op zware kleigrond in de Noord-Hollandse droogmakerij de Schermer. 

Bekijk alle demobedrijven per sector

Wil je zoeken naar een demobedrijf in jouw sector?