Melkveebedrijf De Groene Griffioen, Boy en Wendela (Weesp)
Boerderij De Groene Griffioen is een bedrijf dat veel zaken net iets anders aanpakt. Idealistische ondernemers Wendela en Boy Griffioen hebben er vanaf 2009 alles aan gedaan om op het bedrijf boer en burger dichter bij elkaar te brengen, kringlopen beter te sluiten en een verdienmodel te creëren van hun duurzame manier van ondernemen.
Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.
“Voor ons staan drie aspecten hierin centraal: betrokkenheid, duurzaamheid en het verdienmodel”, vertelt Boy. De Groene Griffoen is een biologische melkveehouderij met kaasmakerij, boerenbeleving, muziekstudio en vergaderruimte. In de boerderijwinkel wordt zelfgemaakte kaas en vlees, zuivel en eieren van eigen erf verkocht.
"Juist de problemen die de we op deze route zijn tegengekomen, en hebben overwonnen, willen we als demobedrijf met collega boeren delen door bedrijfsbezoeken, verdiepende lezingen en workshops."
Eigen verkoop om werken aan doelen mogelijk te maken
Van de rauwe, onbewerkte melk van de koeien wordt een aantal keren in de week kaas gemaakt. Daarnaast maken de ondernemers in samenwerking met zuivelverwerker MOMA gepasteuriseerde melk, yoghurt en hangop. Door verkoop in de eigen winkel hebben Boy en Wendela (financiële) ruimte om aan landschapsherstelprojecten te werken. Dit doen ze in samenwerking met Grondverbond. “Als demobedrijf willen we vertellen dat het één niet zonder het ander kan. Een goed verdienmodel met een eerlijke prijs is nodig voor een mooi en bloeiend veenweidegebied.” Het bedrijf is een van de drie demobedrijven in de samenwerking ‘Veenbeweiders’, die hun ervaringen en toekomstplannen delen met andere boeren die een transitie willen inzetten.
Mens, dier en milieu
“Naast de eisen waaraan je moet voldoen om biologisch te zijn, proberen wij in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor Montbeliarde-runderen. De koeien hebben een goede weerstand en hebben daardoor minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, maar hebben voldoende aan een rantsoen van gras, kuilgras en een beetje krachtvoer. De koeien houden ook hun horens. We hebben een potstal met compostbed voor de koeien. Dat geeft een heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om uit te rijden over het land om het gras te laten groeien. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop beter gesloten te maken.”
Kringlopen beter sluiten
“Sinds 2019 hebben we in de lente, zomer en herfst varkens rondlopen. De varkens kunnen lekker scharrelen en op hete zomerdagen krijgen ze een modderbad. De varkens eten van alles; oud brood, aardappelschillen of verrimpeld fruit. Deze reststromen zetten de varkens om in goed vlees. Confronterend wellicht voor sommige bezoekers, maar wel circulair. In 2020 zijn we op de Groene Griffioen gestart met kippen. De kippen scharrelen buiten in de wei, net als de koeien. De kippen hebben een mobiel hok waarin ze eten, drinken, op stok kunnen en de eieren leggen.”
Met de biologische eieren speelt het stel niet alleen in op de vraag van consumenten. Boy: “De kippen hebben ook een functionele rol. Vanwege de ophokplicht moeten de kippen helaas nu binnen zitten, maar normaal scharrelen ze de grasmat en de koeienvlaaien los, wat een positief effect heeft op de bodemstructuur en de kwaliteit van de grasmat”, zegt Boy.
Niet zonder slag of stoot
“We hebben onze eigen draai kunnen geven aan de bedrijfsvoering. De route die we reeds bewandeld hebben, geeft veel voldoening, maar ging niet zonder slag of stoot.” Juist de problemen die de ondernemers op deze route zijn tegengekomen, en hebben overwonnen, willen zij als demobedrijf met collega boeren delen met bedrijfsbezoeken, verdiepende lezingen en workshops. “Een extensieve veehouderij kan samengaan met een goed verdienmodel. Dat kan bijvoorbeeld door slim in te spelen op je omgeving, een lage kostprijs, een hoge gemiddelde melkprijs, aangevuld met passende nevenactiviteiten. Dit alles draagt bij aan een toekomstperspectief voor boerenbedrijven.”
Maak kennis met dit demobedrijf
Meer weten over de duurzame maatregelen van De Groene Griffioen? Kijk op de website van dit bedrijf.
De Groen Griffioen is samen met boerderij De Eenzaamheid en De Beekhoeve onderdeel van De Veenbeweiders.
Maak kennis met andere demobedrijven
Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.