Akkerbouwbedrijf Bolderdijk, Leks (Stadskanaal)

Hij is op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders opgegroeid. Na een studie bedrijfskunde en sociologie start Leks Bolderdijk met een dronebedrijf dat agrarische dronevluchten doet voor onderzoek en het maken van taakkaarten. Maar uiteindelijk besluit hij toch om ook boer te worden: Hij omschrijft zichzelf als “deels akkerbouwer, deels loonwerker en deels productontwikkelaar. We hebben proeven gedaan met gangbare strokenteelt en zetten in op de techniekkant.”

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.

“We hebben nog veel stappen te zetten om verder te verduurzamen, maar ik wil de kennis die we opdoen graag delen met collega’s, en demobedrijf zijn maakt dat mogelijk.

“Ik word manager van robots die op mijn bedrijf gaan werken”

Samen sterk

Leks heeft samen met zijn landbuurman Jaap Dun de handen ineen geslagen om demobedrijf te worden. Ze kenden elkaar al wel, maar leerden elkaar pas goed kennen toen ze beide een cursus strokenteelt gingen volgen in Lelystad. Samen besloten ze een plan in te dienen om demobedrijven te worden. “Jaap is vooral oplossingsgericht op basis van de biologie en ik ben vooral oplossingsgericht door de toepassing van precisielandbouw. Hierdoor vullen we elkaar mooi aan.’’ Laat Leks weten.

Leks Bolderdijk is samen met buurman Jaap Dun demobedrijf geworden. Bekijk ook het bedrijf van Jaap.

Pionieren


In de provincie Groningen waren nog geen voorbeelden van strokenteelt toen Leks de cursus ging volgen. ‘’Er is zelfs bijna niks te vinden over gangbare strokenteelt. Ik ben ongeveer 3-4 jaar geleden begonnen hiermee, dus we zitten nu nog in de experimentele fase. Dit betekent dat er ook wel eens wat mis gaat. Het graangewas valt bijvoorbeeld om en gaat dan in de boontjes hangen. Maar in de boontjes mogen absoluut geen gluten zitten.”

Nieuw leiderschap

Leks houdt zich op dit moment veel bezig met pleksgewijs onkruid bestrijden. “Doormiddel van dronebeelden wordt een kaart gemaakt. Met kunstmatige intelligentie onderscheiden we hierop de onkruiden en maken we een taakkaart met gps-coördinaten. Dit wordt in de spuitmachine geladen zodat we tot wel 90% herbicide besparen per toepassing. ” 

“Dezelfde techniek wil ik gaan gebruiken om robots slim aan te sturen. Dan kunnen we flink gaan verduurzamen.” De toekomst ligt in de technologie, en Leks wil graag een van de eerste bedrijven zijn met een robotvloot. “Ik word manager van robots die op mijn bedrijf gaan werken”, laat hij weten. Maar tot het zo ver is deelt hij graag zijn ervaringen tot nu toe met collega’s.

Maak kennis met dit demobedrijf

Meer weten over de duurzame maatregelen van akkerbouwbedrijf Bolderdijk? Op de website van zijn dronebedrijf vind je alvast meer informatie.

Maak kennis met andere demobedrijven

Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.