Demobedrijven in Groningen

Wil je meer weten over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Demobedrijven zijn agrarische ondernemingen die al grotendeels de omschakeling hebben gemaakt. De deelnemende bedrijven dienen als inspirerend praktijkvoorbeeld voor andere agrariërs. Wil je ook de volgende stap voor je bedrijf zetten?

Maak kennis met de demobedrijven in Groningen.

Gemengd bedrijf Zandhoeve Holsteins (Hellum)

Al lang voordat Jan Pieter en Margaretha van Tilburg demonstratiebedrijf werden, waren zij zeer actief bezig met verduurzaming op hun bedrijf. Het stel woont samen met hun drie kinderen op het gemengde bedrijf in het Groningse dorpje Hellum. Hier melken zij 140 melkkoeien, huisvesten ze 80 stuks jongvee en telen zij voederbieten, tarwe, winterveldbonen en zetmeelaardappelen.

Akkerbouwbedrijf Bolderdijk (Stadskanaal)

Hij is op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders opgegroeid. Na een studie bedrijfskunde en sociologie start Leks Bolderdijk  met een dronebedrijf dat agrarische dronevluchten doet voor onderzoek en het maken van taakkaarten. Maar uiteindelijk besluit hij toch om boer te worden. “We proberen nu samen om het bedrijf te verduurzamen. Zo hebben we proeven gedaan met gangbare strokenteelt en zetten we in op de techniekkant.”

Akkerbouwbedrijf Weddermarke (Wedde)

Collega-boeren helpen met het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijf door minder afhankelijk te zijn van externe inputs. Dat hoopt Hendrik Luth als demonstratiebedrijf de komende jaren te realiseren. "Ik wil het eerlijke verhaal vertellen, inclusief de voor- en nadelen van maatregelen. Ik wil anderen laten zien dat veel innovaties prima uitvoerbaar zijn op een regulier akkerbouwbedrijf."

Akkerbouwbedrijf Dun (Musselkanaal)

Samen met zijn vrouw Christien runt Jaap Dun het akkerbouwbedrijf dat hij in 2015 heeft overgenomen van zijn ouders. “Vóór 2018 teelden we gangbaar granen, suikerbieten en zetmeelaardappelen”, vertelt Jaap. “Ik was al langer opzoek naar iets om meer stabiliteit te krijgen in de inkomsten. Uiteindelijk zijn we in 2018 uitgekomen bij de biologische landbouw en heb ik de helft van mijn grond omgezet naar biologisch. Het gangbare gedeelte wordt nu bewerkt door een collega.”

‘’We maken dingen mee die niemand ons had kunnen vertellen. Dat dwingt ons om zelf oplossingen te bedenken, zoals het zoeken van een natuurlijke vijand voor de bonenvlieg die vorig jaar 60 procent van onze opbrengst vernietigde."

Bekijk alle demobedrijven per sector

Wil je zoeken naar een demobedrijf in jouw sector?