Demobedrijven in Groningen

Er zijn veel manieren om jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Maar wat past er nu bij jou als ondernemer? 

De Demobedrijven Duurzame Landbouw zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Op hun bedrijf laten de ondernemers jou zien hoe ze dit hebben aangepakt en welke stappen ze nog willen nemen. Laat je inspireren door een eerlijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf. 

Maak kennis met de demobedrijven in Groningen.

Gemengd bedrijf Zandhoeve Holsteins (Hellum)

Al lang voordat Jan Pieter en Margaretha van Tilburg demonstratiebedrijf werden, waren zij zeer actief bezig met verduurzaming op hun bedrijf. Het stel woont samen met hun drie kinderen op het gemengde bedrijf in het Groningse dorpje Hellum. Hier melken zij 140 melkkoeien, huisvesten ze 80 stuks jongvee en telen zij voederbieten, tarwe, winterveldbonen en zetmeelaardappelen.

Akkerbouwbedrijf Bolderdijk (Stadskanaal)

Hij is op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders opgegroeid. Na een studie bedrijfskunde en sociologie start Leks Bolderdijk  met een dronebedrijf dat agrarische dronevluchten doet voor onderzoek en het maken van taakkaarten. Maar uiteindelijk besluit hij toch om ook boer te worden: Hij omschrijft zichzelf als “deels akkerbouwer, deels loonwerker en deels productontwikkelaar. 

Akkerbouwbedrijf Weddermarke (Wedde)

Collega-boeren helpen met het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijf door minder afhankelijk te zijn van externe inputs. Dat hoopt Hendrik Luth als demonstratiebedrijf de komende jaren te realiseren. "Ik wil het eerlijke verhaal vertellen, inclusief de voor- en nadelen van maatregelen. Ik wil anderen laten zien dat veel innovaties prima uitvoerbaar zijn op een regulier akkerbouwbedrijf."

Akkerbouwbedrijf Dun (Musselkanaal)

Samen met zijn vrouw Christien runt Jaap Dun het akkerbouwbedrijf dat hij in 2015 heeft overgenomen van zijn ouders. “Vóór 2018 teelden we gangbaar granen, suikerbieten en zetmeelaardappelen”, vertelt Jaap. “Ik was al langer op zoek naar iets om meer stabiliteit te krijgen in de inkomsten. Uiteindelijk zijn we in 2018 uitgekomen bij de biologische landbouw en heb ik de helft van mijn grond omgezet naar biologisch. Het gangbare gedeelte wordt nu bewerkt door een collega.”

‘’We maken dingen mee die niemand ons had kunnen vertellen. Dat dwingt ons om zelf oplossingen te bedenken, zoals het zoeken van een natuurlijke vijand voor de bonenvlieg die vorig jaar 60 procent van onze opbrengst vernietigde."

Bekijk alle demobedrijven per sector

Wil je zoeken naar een demobedrijf in jouw sector?