Akkerbouwbedrijf Dun, Jaap en Christien (Musselkanaal)

Samen met zijn vrouw Christien runt Jaap Dun het akkerbouwbedrijf dat hij in 2015 heeft overgenomen van zijn ouders. “Vóór 2018 teelden we gangbaar granen, suikerbieten en zetmeelaardappelen”, vertelt Jaap. “Ik was al langer op zoek naar iets om meer stabiliteit te krijgen in de inkomsten. Uiteindelijk zijn we in 2018 uitgekomen bij de biologische landbouw en heb ik de helft van mijn grond omgezet naar biologisch. Het gangbare gedeelte wordt nu bewerkt door een collega.”

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.

Op het biologische gedeelte zijn ze ook bezig met strokenteelt. Hiervoor heeft Jaap veel kennis zelf moeten zoeken en opdoen. Als demobedrijf hoopt hij nu deze kennis te kunnen delen en ook van collega’s te leren.

Samen sterk
Jaap heeft de handen ineengeslagen met landbuurman Leks Bolderdijk voor een samenwerking als demobedrijven. Ze kenden elkaar al wel, maar leerden elkaar pas goed kennen toen ze beide een cursus strokenteelt gingen volgen in Lelystad. Leks teelt gangbaar en zet voornamelijk in op verduurzaming door middel van innovatieve technieken, waar Jaap ook biologisch teelt. Zo vullen ze elkaar als demobedrijven mooi aan. 

‘’We maken dingen mee die niemand ons had kunnen vertellen. Dat dwingt ons om zelf oplossingen te bedenken, zoals het zoeken van een natuurlijke vijand voor de bonenvlieg die vorig jaar 60 procent van onze opbrengst vernietigde."

In de praktijk leren

Er waren nog geen voorbeelden van strokenteelt in Groningen en informatie vinden was lastig. Daarom is Jaap zelf aan het experimenteren. ‘’We maken dingen mee die niemand ons had kunnen vertellen. Dat dwingt ons om zelf oplossingen te bedenken, zoals het zoeken van een natuurlijke vijand voor de bonenvlieg die vorig jaar 60 procent van onze opbrengst vernietigde. Nu weten wij dat deze natuurlijke vijanden zich thuis voelen in de boekweit en telen we die er naast. Zo zoeken wij gewasparen die bij elkaar én bij ons passen. Het is pionieren.’’ Omdat Jaap op stuifgevoelige grond zit is hij ook aan het experimenteren met verschillende gewashoogtes. Dit brengt het natuurlijke coulisselandschap terug en heeft de stuifschade al veel beperkt. Ze hebben nog niet het hele biologische deel omgezet naar strokenteelt. “Dat durven we nog niet”, vertelt Jaap. We zijn nog aan het experimenteren en lopen veel risico’s. Op dit moment is het gangbare gedeelte de buffer voor het biologische gedeelte.

Buiten de gebaande paden 

Jaap wil als demobedrijf graag laten zien dat je ook buiten de gebaande paden kunt gaan. Door zelf te experimenteren en te kijken wat wel en niet werkt heeft hij veel geleerd. “We kunnen ook veel van elkaar leren, zo raak je geïnspireerd. Uiteindelijk is het einddoel een gezond verdienmodel, het is belangrijk dat je daar naar blijft kijken”

Maak kennis met dit demobedrijf

Er is nog geen website beschikbaar

Maak kennis met andere demobedrijven

Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.