Demobedrijven in de akkerbouw

Er zijn veel manieren om jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Maar wat past er nu bij jou als ondernemer? 

De Demobedrijven Duurzame Landbouw zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Op hun bedrijf laten de ondernemers jou zien hoe ze dit hebben aangepakt en welke stappen ze nog willen nemen. Laat je inspireren door een eerlijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf. 

Maak kennis met de demobedrijven in de akkerbouw.

Gemengd bedrijf Zandhoeve Holsteins (Hellum)

Al lang voordat Jan Pieter en Margaretha van Tilburg demonstratiebedrijf werden, waren zij zeer actief bezig met verduurzaming op hun bedrijf. Het stel woont samen met hun drie kinderen op het gemengde bedrijf in het Groningse dorpje Hellum. Hier melken zij 140 melkkoeien, huisvesten ze 80 stuks jongvee en telen zij voederbieten, tarwe, winterveldbonen en zetmeelaardappelen.

Akkerbouwbedrijf Bolderdijk (Stadskanaal)

Hij is op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders opgegroeid. Na een studie bedrijfskunde en sociologie start Leks Bolderdijk  met een dronebedrijf dat agrarische dronevluchten doet voor onderzoek en het maken van taakkaarten. Maar uiteindelijk besluit hij toch om ook boer te worden: Hij omschrijft zichzelf als “deels akkerbouwer, deels loonwerker en deels productontwikkelaar. 

Akkerbouwbedrijf Weddermarke (Wedde)

Collega-boeren helpen met het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijf door minder afhankelijk te zijn van externe inputs. Dat hoopt Hendrik Luth als demonstratiebedrijf de komende jaren te realiseren. "Ik wil het eerlijke verhaal vertellen, inclusief de voor- en nadelen van maatregelen. Ik wil anderen laten zien dat veel innovaties prima uitvoerbaar zijn op een regulier akkerbouwbedrijf."

Akkerbouwbedrijf Dun (Musselkanaal)

Samen met zijn vrouw Christien runt Jaap Dun het akkerbouwbedrijf dat hij in 2015 heeft overgenomen van zijn ouders. “Vóór 2018 teelden we gangbaar granen, suikerbieten en zetmeelaardappelen”, vertelt Jaap. “Ik was al langer opzoek naar iets om meer stabiliteit te krijgen in de inkomsten. Uiteindelijk zijn we in 2018 uitgekomen bij de biologische landbouw en heb ik de helft van mijn grond omgezet naar biologisch. Het gangbare gedeelte wordt nu bewerkt door een collega.”

Pixelfarming Campus (Almkerk)

Campus Almkerk is geen conventioneel landbouwbedrijf, maar houdt zich sinds de oprichting in 2016 volledig bezig met het toepassen van duurzame landbouwprincipes. In het gebruik van Pixelfarming als teeltsysteem met behulp van slimme software en robotica is Campus Almkerk een absolute voorloper.

Bloembollenbedrijf Huiberts (Sint Maartensbrug)

Jarenlang waren John en Johanna Huiberts gangbare bollentelers. Na een tijdje begonnen ze te twijfelen. ‘Kan dit nog zo verder?' In 2014 zijn ze gestart met het telen van bloembollen op biologische wijze. Nu zien ze veel resultaten. “Het is erg lastig voor bollentelers om naar biologisch om te schakelen. Ook door de vele adviseurs in de sector die vertellen hoe het moet”, licht John toe. “Met het financiële belang dat de adviseurs hebben, zullen ze meestal adviseren bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere middelen aan te schaffen.”

Demoboeren op een rij
Beeld: ©Imagro

Bekijk alle demobedrijven